emberölés kísérlete

2021.10.26. 09:16

Hasba szúrta saját fiát

A Miskolci Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki hasba szúrta saját fiát.

Forrás: Debreceni Fellebbviteli Főügyészség

Az elsőfokú ítélet szerint a szenvedélybeteg elkövető egy borsodi kisvárosban élt együtt feleségével és egyik közös fiúkkal, a sértettel. 2019 novemberében egy kora reggeli órán a két férfi kikísérte a helyi távolsági buszmegállóba az asszonyt, aki a fővárosba utazott. Még aznap a férfiak a helyi boltban különféle szeszesitalokat vásároltak abból a célból, hogy azt majd közösen elfogyasztják. Az italok jelentős részét azonban az apa fogyasztotta el, aki ittas állapotba került. Az esti órákban a fia lefeküdt aludni. Kora hajnalban felébredt, majd a konyhába ment, ahol az apját még az asztalnál ülve találta. Ekkor az apa megkérdezte a fiától, tisztában van-e azzal, hogy az édesanyja már nem fog visszajönni hozzájuk – tájékoztatta a portálunkat a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

A sértett erre igenlő választ adott, majd hozzátette, hogy ennek oka az édesapja viselkedése, illetve kifogásolható életvitele. A két férfi között már korábban is többször alakult ki kölcsönös tettlegességig fajuló nézeteltérés, és az elhangzottak miatt ez alkalommal is veszekedni kezdtek. Ekkor az apa az asztalról felkapott egy 10 cm pengehosszúságú konyhakést, mellyel egy alkalommal, legalább közepes erővel hasba szúrta a fiát. A penge a hasüregbe hatolt, és 3 hét alatt gyógyuló, közvetetten életveszélyes sérülést okozott. A fiatalember szerencséje az volt, hogy a szúrcsatorna éppen elkerülte a hasi főverőeret, amelynek esetleges sérülése halálhoz vezető közvetlen életveszéllyel járt volna. A vádlott a szúrás után a kést visszatette az asztalra, és bár a fia eszméletét vesztette, nem nyújtott neki segítséget. A sértett később magához térve hívta a 112-s segélyhívó számot. A rendőrség és a mentőszolgálat egyaránt a helyszínre sietett, így a fiatalember rövidesen szakszerű ellátásban részesült.

A törvényszék álláspontja szerint a vádlott felindulásának erkölcsileg méltányolható oka nem volt. A sértett ugyanis nem tett egyebet, mint felemlegette súlyosan kifogásolható életvitelét, édesanyjával szembeni magatartását.

A vádlott a nyomozás során előbb tagadta, majd beismerte a bűncselekmény elkövetését. Az ítélet hallatán „enyhítés érdekében” is bejelentett fellebbezésében azonban ismét azt állította, hogy a terhére rótt bűncselekményt nem követte el.

A megyei főügyészség az ítéletet tudomásul vette, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség pedig a fellebbezési eljárásban a határozat helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint a vádlottal szemben kiszabott – a büntetés középmértékénél enyhébb – börtön további mérséklésének törvényes indoka nincs. Súlyos hasi sérülést okozva veszélyeztette fia életét az apa. Nem rajta, hanem a szerencsés véletlenen múlt, hogy sérült hozzátartozója nem vérzett el a helyszínen.

A bejelentett védelmi fellebbezések alapján másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/hasba-szurta-a-fiat-mert-elhagyta-a-felesege-5116141/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában