Ítélethirdetés

2021.10.18. 19:45

Börtönben marad a miskolci masszőrnő

Nem változtatott ítéletén az új orvosszakértői vélemény alapján a bíróság.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Elutasította a perújítást a Miskolci Törvényszék a miskolci masszőrnős gyilkosság ügyében. Az eset 2011. augusztus 31-én történt, amikor egy idős asszonyt megöltek a Szentpáli utcában, s az azóta lezajlott több eljárás végén, jogerős ítéletben a szomszéd lépcsőházban dolgozó masszőrnőt ítélték el 16 év fegyházbüntetésre. 2019. decemberében a nő védője új orvosszakértői véleményt készíttetett, amelyből kiderült, az idős asszony halála nem következhetett be akkor, amikor a korábbi szakértők megállapították, s amely időpont a jogerős ítéltben szerepel. Az új szakvélemény szerint ugyanis az áldozat órákkal később halhatott meg, ekkorra pedig az elítéltnek lehetett alibije.

A hétfőn kihirdetett határozat indoklásában dr. Móri Katalin bíró kifejtette, a korábbi eljárásokban számos tanút meghallgattak, ezeken pedig tisztázták az áldozat eltűnésének időpontját, illetve a vádlott mozgását. Eszerint özv. K. Józsefnét reggel még látták, összetűzésbe került egy ügyvéddel és beszélgetett szomszédokkal, majd a szépségszalonba is föl akart menni, rendezni nézeteltérését a masszőrnő hirdetése miatt.

Fotó: Tóth Balázs

Reggel nyolc, negyed kilenc táján még életben volt, kilenc óra előtt azonban már nem engedte be ismerősét és telefonon sem volt elérhető. Abban az időpontban a szépségszalonban csak a masszőrnő tartózkodott (neki sem kellett volna bemennie, aznapra szünetet beszéltek meg az ott dolgozók), aki később zavartan viselkedett, amikor egyik munkatársa és vendége beállított, és egy masszázsra bejelentkező férfi időpontfoglalását sem fogadta, pedig ráért volna.

A bíró elmondta, meghallgatták a régi és új szakvéleményt adó orvosszakértőket és a régiek is elfogadták, hogy a halál beállta valóban nem lehetett a megtalálás (szeptember 1. 11 óra 20 perc) előtt 24 órán túli. Az asszony legfeljebb halála előtt egy órával evett utoljára és a száját akkor ragasztották le, amikor még életben volt. A bizonyítékokat azonban összefüggésükben kell értékelni. A vádlott a nyomozás során többször is megváltoztatta vallomását, apránként kiderült, mikor, hol tartózkodott, tanú cáfolta egyes állítását. Luminolos eljárás kiderítette, a szépségszalon kozmetikai részén és a mosdóban friss vérfoltok voltak, illetve vér eltakarítási nyoma is felfedezhető volt. A szépségszalonban egy héttel korábban volt hipós takarítás, így a vér azután kerülhetett a padlóra, szaniterekre. Bár K. Márta DNS-ét valóban nem mutatták ki az áldozaton, vagy ruháján, a nő által aznap délelőtt vásárolt ragasztószalag és takarófólia anyagában azonos azzal, amibe az áldozatot becsomagolták. Az áldozat ruháinak elemi szálai megtalálhatók voltak a masszázs helyiségben és a vádlott ruháján is. Mindezeket értékelve a halál időpontjáról szóló szakvéleménnyel együtt ezek nem eredményezték az ítélet megváltoztatását.

A határozat kihirdetése után a vádlott rosszul lett, később, amikor az indoklást hallva csalódott hozzátartozói távoztak a teremből, s föl kellett állnia, össze is esett. A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője felmentést kérve fellebbezést jelentett be, így az eljárás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában