Járdánháza

2021.09.06. 09:00

Tizenöt év a házát felrobbantónak

Nem jogerős a járdánházi ügyben hozott ítélet.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Tanú meghallgatásával, a perbeszéddel folytatódott, majd elsőfokú ítélettel zárult pénteken annak a férfinak a pere, aki még 2019 januárjában próbálta fölrobbantani a saját házát Járdánházán.

Folytatódik a büntetőper

A vádirat szerint a férfi folyamatosan féltékeny volt 29 évvel fiatalabb feleségére, többször elzavarta. Az esetet megelőző estén is így tett. Az asszony és a gyereke rokonoknál aludt, majd másnap reggel hazament. A férfi azonban gyógyszert vett be és ivott is, összekaptak a pénzen, majd egy baltanyéllel megütötte a nőt és egy telefonnal is megdobta. A nő a szomszédba menekült, ahonnan értesítették a rendőröket és a mentőket is. A kiérkező rendőrök hiába szólongatták a férfit, nem jött ki a lakásból. A padláson keresztül akartak bejutni hozzá. Bent gázszagot éreztek, és a férfi megfenyegette őket. Ezután kimenekültek, a kiérkező másik rendőr pedig az ablakokat, ajtót törte be, hogy kisebb legyen a detonáció. A megnyitott gázpalack fölrobbant.

Ugyanezt a bíróságon megerősítette az egyik rendőr is, aki elmondta, ismerték a nőt és a férfit is. Telefonon fölhívták, fölvette, de nem szólt bele, így tudták, hogy otthon van, de nem jön ki. Amikor bementek hozzá, fölismerték bent a hangját, s ő is tudta, hogy a rendőrök jöttek érte. Ő maga, amikor a fenyegetés után elhagyták a lakást, a padlás túlfelén figyelte, próbál-e szökni, társa a szomszéd nőnek szólt, meneküljön. Harmadik társuk törte be a nyílászárókat. A vádlott mindezt tagadta a tárgyaláson, s ismét azt vallotta, ő a sütő takarításakor rosszul lett és lefeküdt aludni, nem tudja, hogyan robbant föl a leszerelt gázpalack.

A perbeszédekben az ügyész azt mondta, a férfi nem csak közveszélyt okozott, eshetőlegesen számolt a rendőrök halálával, sérülésével. Fölidézte, korábban is előfordult, hogy a vádlott a családi konfliktusát egy harmadik személyen torolta meg, akkor egy biciklit toló férfit szurkált meg.

A védő szerint azt a pillanatot kellett volna értékelnie a bíróságnak, amikor a robbanás történt, akkor pedig védencén kívül nem volt senki a házban. Mint mondta, a szakértő nem állapította meg, mennyi gáz lehetett a palackban, lehet, hogy nem volt annyi, amennyi nagy robbanást idézett volna elő. Ő azt is mondta, védence öngyilkos akart lenni.

A vádlott hosszabb beszédet írt az utolsó szó jogán, ebben feleségét vádolta, miszerint gyerekük egyéves kora után romlott meg a házasság, szerinte a nő hibájából. Azt állította, a konfliktusokat mindig az asszony provokálta ki. A férfi azt írta, nem akart öngyilkos lenni.

A tárgyaláson egyébként pszichológus és elmeorvos szakértők véleménye is elhangzott. Eszerint a férfi nem alkoholfüggő, átlagos intellektusú, de érzelmei felülírják az észszerűséget, sodorható, indulatvezérelt, könnyen megsértődik.

Dr. Pocsai Tamás bíró a vád­iraton alapította az ítéleti tényállást, hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, közveszélyokozás bűntette, zaklatás bűntette, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt 15 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat. A férfi legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Mint az indoklásban egyebek között elmondta, a férfi semmit nem tett azért, hogy mások ne sérüljenek meg és ne legyen nagy detonáció. Amikor a rendőrök még a lakásban tartózkodtak, akkor az súlyos, akár halálos sérüléseket is okozhatott volna.

A vádlott és védője fellebbezést jelentettek be. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/robbantassal-vegzodott-a-csaladi-vita-emberolesi-kiserlet-a-vad-5289760/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában