tűz

2021.09.15. 19:00

Égett a fügödi iskola

A tantermek fele használhatatlan, megpróbálják minél hamarabb helyreállítani az épületet, újraindítani a jelenléti oktatást.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Kigyulladt az encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola fügödi tagiskolájának tetőszerkezete hétfőn éjszaka, nem sokkal éjfél előtt. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lángokat az encsi, a tolcsvai és a gönci hivatásos tűzoltók hat vízsugárral oltották el, majd eltávolították a veszélyt jelentő szerkezeti elemeket. A tűz mintegy kétszáznegyven négyzetméteren rongálta meg a tetőt. Az egységek átvizsgálták az épületet, az eset során nem történt sérülés.

Gyors szülői értekezlet

A városrészben sokan látták a tüzet, a környékbeliek féltek is attól, hogy nagyobb kár keletkezik. Reggel sokan mentek az iskolához megnézni, mi történt, az ott lévőknek gyors tájékoztatást adtak, de a részletekről elektronikus formában is értesítették a szülőket. Vannak tanárok, akik gyors szülői értekezletet hívtak öszsze. A szülők egyébként elégedettek az iskolában folyó munkával, mint mondták, bővíteni is kellett az iskolát, mert sok a gyerek. Remélik, hamar helyreállítják az épületet és a személyes tanítást, mert nehéz lenne megoldani újra az online oktatást. Volt, aki úgy tudta, hétfőn villanyszerelők dolgoztak az iskolában, de hogy mitől gyulladt ki az épület, arról még nem volt információ.

Az épen maradt hat teremben hétfőn újraindul az oktatás – Szabó Beáta

Rendkívüli szünet

A környéken lakók háromnegyed tizenkettő körül figyeltek föl a tűzre, s érkeztek a mentők, rendőrök, tűzoltók is a helyszínre. Az épületegyüttes újabb, hátsó része ment tönkre, ezt körülbelül másfél évtizeddel ezelőtt építették. A régi épületszárny nem károsodott, ahogyan az új osztálykonténereknek sem esett bajuk. Mivel az épület még délelőtt is füstölt, a tűzoltók ismét kivonultak, ekkor még a födém egyes részei omlottak tovább. A szakemberek fölmérték a károkat, illetve keresték a tűz okait.

– A tetőszerkezet megsemmisült az épület második felében. A szülőket értesítettük, tájékoztattuk a helyzetről, a hétre rendkívüli szünetet rendeltünk el. Az épületet statikailag átvizsgáljuk, reméljük, hogy az épen maradt részben, hat tanteremben hétfőn újraindul az oktatás. Az osztálytermek fele és a tanári szoba volt a sérült épületrészben – mondta Szabó Beáta, az iskola igazgatója.

Elárulta, a százharminc diák, a kilenc osztály váltott formában, délelőtt, illetve délután tanulhatna, külön az alsósok, külön a felsősök. A jelenléti oktatáshoz ragaszkodnának, nem az online-hoz. Most a romeltakarításhoz látnak majd hozzá nagy erőkkel; Encs polgármestere is volt a helyszínen, minden segítséget felajánlott, ezt megtette egyébként a szintén a helyszínre utazó szerencsi tankerületi igazgató és a térség országgyűlési képviselője is. Az iskola saját dolgozói is tevékenyen részt vesznek majd a munkában. Remélik, hogy a falak épen maradtak, és heteken belül helyre lehet állítani az épületet. Amennyiben berendezési tárgyakat, eszközöket pótolni kell, azt megpróbálják az anyaiskolából odavinni.

Hátrányos helyzetűek

A tanulók zöme hátrányos helyzetű, ezért fontos az étkeztetés. A tízórait, ebédet, uzsonnát már kedden is megkapták csomagolt formában, és ez addig marad így, míg birtokba nem vehetik a teljes épületet. Mivel igazgatói szünetre van hat napjuk, ez a négy nap most belefér rendkívüli munkaszünetként, nem kell pótolni.

(A borítóképen: Tűzoltók dolgoztak a helyszínen kedd délelőtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában