Kifosztás bűntette

2021.08.30. 08:00

Időseket fosztottak ki

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat a bíróság.

A Mezőkövesdi Járásbíróság ítéletet hozott annak a két vádlottnak az ügyében, akik 2019 nyarán úgy szerezték meg idős szomolyai emberek készpénzét, hogy a sértettek korából fakadó hiszékenységét, figyelmetlenségét és nehézkes mozgását használták ki.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlottak egyike több alkalommal kerti munka elvégzését felajánlva beszélgetésbe elegyedett az idős sértettekkel, míg ezalatt társa bement a házba és onnan készpénzt hozott el. Volt, hogy ugyanilyen célból azt használták ki, amíg a sértett állatait etette az udvaron. Előfordult, hogy egyikük a nyári konyhában alvó idős sértettet figyelte, társa pedig a lakóház egyik szekrényéből pénzt vett el.

Fellebbeztek

A bíróság kifosztás bűntette miatt állapította meg a vádlottak büntetőjogi felelősségét, mely bűncselekményt az I. rendű vádlott bűnsegédként, míg társa tettesként követte el. A büntetett előéletet és a többszörös halmazatot mindkét vádlott vonatkozásában súlyosító körülményként értékelte a bíróság, az I. rendű vádlott esetében az elkövetésben játszott meghatározó szerepét és a más büntetőeljárás hatálya alatti elkövetés tényét is ekként vette figyelembe. Nyomatékos enyhítő körülmény volt viszont az I. rendű vádlott tekintetében tényfeltáró, bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomása és bűnsegédi minősége. Mindezek figyelembevételével a bíróság az I. rendű vádlottat 2 év 4 hónap szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 3 év 4 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozatra 3 munkanapot fenntartott, így az ítélet nem jogerős, a büntetőper a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában