autótüzek

2021.06.01. 18:45

Több tűzesetet is észleltek

Az autótüzek elektromos zárlat vagy az üzemanyag-ellátó rendszer hibája miatt keletkeznek a leggyakrabban.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megyében idén eddig tizenöt alkalommal vonultak a hivatásos tűzoltók olyan tűzesethez, amelyben személyautó volt érintett. Májusban szembetűnően megemelkedett az ilyen jellegű esetek száma, kilenc helyszínen kellett beavatkozni.

„A legutóbbi autótűz vasárnap délután történt Kazincbarcikán, ahol egy benzinüzemű jármű gyulladt ki és égett teljes terjedelmében” – tájékoztatta lapunkat Dojcsák Dávid százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az autótüzek jellemzően a motortérben, elektromos zárlat vagy az üzemanyag-ellátó rendszer hibája miatt keletkeznek.

Barkácsolás miatt

Lapis Tamás, a Lapis Autóvillamosság és Autószerviz tulajdonosa tapasztalatai alapján megerősítette az autótüzek egyik leggyakoribb oka, amikor valaki magának akarja megjavítani a járművét, vagy különösebb hozzáértés nélkül szeretne kicserélni egy biztosítékot.

„Ha nem a megfelelő vezetékkel történik meg a csere egy csoportkábel összemelegedéséből adódóan meg is történhet a baj. Az elektromos tűz a legrosszabb, hiszen nem tudja az ember megállítani, csak akkor, ha az akkumulátorról leveszi a pozitív sarut, azonban ez legtöbbször a pánikreakció miatt nem történik meg időben. Ha problémát észlelünk az autó elektronikájában, szakember segítségével kell feltárni a problémát, vagy a megfelelő biztosítékot kell beszerezni, hiszen 90 százalékban emiatt történik a tűzeset. Továbbá javaslom, hogy egy 10-es kulcsot tartsunk a járműben, amivel a legtöbb autó esetében az akkumulátor saruja levehető. Hiszen ameddig abban áram van, a tüzet nem tudjuk megszüntetni” – hívta fel a figyelmet Lapis Tamás.

A szakemberek – többek között azt javasolják az autósoknak, hogy ha füstöt vagy égett szagot tapasztalunk vezetés közben, azonnal álljunk félre. Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni, gyorsan el kell hagyni a járművet, csak ezután foglalkozzunk az autóval. Lassan, oldalról nyissuk fel a motorháztetőt! Előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami. Ha van nálunk tűzoltókészülék, tartsuk készenlétben! A motorháztetőt pedig csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a tűzoltókészülék tartalmát.

(A borítóképen: A tűz legtöbbször gyorsan átterjed az utastérre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában