Részletek a balesetről

2021.06.01. 22:04

Szétszakadt a kamion és a vonat is a rettenetes balesetben

A mozdonyvezető súlyosan megsérült a nem mindennapi baleset során.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Napokig eltarthat a Sátoraljaújhely határában hétfőn, késő este történt vonatbaleset kárainak felszámolása, és a közúti és vasúti forgalom újraindulásának időpontja sem ismert még. A vasúti átjáróban egy orosz rendszámú kamion ütközött a menetrend szerinti személyvonattal, amely Szerencsről Sátoraljaújhelyre tartott.

Nem tudta elkerülni

A mentősök két sérültet láttak el: a kamion vezetőjét és a mozdonyvezetőt. Az utóbbi sérült meg jobban, csonttörést szenvedett, műtétre szorul – hangzott el a baleset helyszínén megtartott keddi sajtótájékoztatón. Úgy tudjuk, az orosz-észt állampolgárságú kamionos könnyű sérüléseket szenvedett. A vizsgálat annyit már megállapított, hogy a mozdonyvezető az előírásoknak megfelelően cselekedett. A biztosítóberendezés rendben működött, vagyis a kamion a piros jelzés ellenére hajtott a sínekre, ennek okát még vizsgálja a rendőrség.

 

Biber Anett, a MÁV–Volán-csoport szóvivője elmondta: a mozdonyvezető az érintett szakaszon megengedett nyolcvan kilométer per órás sebességtől lassabban haladt a szerelvénnyel, amikor észlelte a bajt. Hangjelzést adott, vészfékezett, majd elindult a vonat vége felé. A szóvivő szerint vélhetőleg ez mentette meg az életét, mert az ütközés pillanatában már az utastérben tartózkodott. A vonaton hatan utaztak: három szolgálatban lévő vasutas és három utas. Közülük a mozdonyvezetőn kívül senki sem sérült meg – hangzott el.

Százmilliós kár

A szóvivő hozzátette: a három részből álló vonat első része kisiklott és ketté is szakadt, egyik része egy közeli fészerben állt meg, a másik két vagon a sínen maradt, azokat már bevontatták a sátoraljaújhelyi vasútállomásra. Biber Anett a helyreállítás folyamatáról szólva kifejtette: Szolnokról még a hajnali órákban érkezett egy daru a helyszínre. Most először a kamion darabjait és a betondarabokat távolítják el a sínekről a szakemberek, majd visszaemelik a pályára a kisiklott motorvonatrészt.

 

Azt megelőzően azonban a fészer tetőszerkezetét eltávolítják a katasztrófavédelem szakemberei, ugyanis az építmény – ha a vasúti kocsit csak egyszerűen kihúznák alóla – vélhetően összedőlne. A szóvivő azt is elmondta, megrongálódott egy felsővezetéket tartó oszlop és a vasúti pálya is, a kár százmillió forintos tétel lehet az előzetes becslések szerint.

Pótlóbuszok járnak

A vonatok egyelőre Miskolc irányából csak Szerencsig közlekednek, onnan Sátor­al­­jaújhelyig pótlóbuszokkal szállítják az utasokat, ami 30-40 perccel hosszabb menetidőt jelent. A szóvivő közlése szerint azt próbálják megoldani, hogy a szomszédos Sárospatakig járjon a vonat, így csak a két város között lesz szükség buszokra. A helyreállítási munkák előreláthatólag napokig eltarthatnak, csak azután indulhat újra a vasúti közlekedés. Mivel az átjáróban a vasúti pályát a 37-es számú főút keresztezi, a helyzet érinti a közúti és áruforgalmat is, amelyet a helyreállítás idejére önkormányzati utakra tereltek, a forgalom zavartalan.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kamionnal-utkozott-egy-vonat-satoraljaujhelyen-tobben-megserultek-5498656

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában