csalás

2021.06.24. 19:45

Csaltak a rács mindkét oldalán

Nyeremény ígéretével szerezték meg a sértett bankkártyájának adatait a vádlottak.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Miskolci Járásbíróság által megállapított tények szerint a vádlottak zárkatársak voltak egy büntetés-végrehajtási intézetben. A két férfi elhatározta, hogy véletlenszerűen felhívott személyektől megszerzik a bankkártyáikhoz tartozó adatokat, és azok felhasználásával családtagjaik telefonkártya-egyenlegét fogják feltölteni. Egyikük telefonon felhívta a sértettet, akivel közölte, hogy nyert százezer forintot és egy wellnesshétvégét, azonban a nyeremény átvételéhez meg kell adnia a bankkártyájához tartozó adatokat. A sértett közölte a kért információkat, amelyek felhasználásával a vádlottak – egy ismerősük segítségével – 45 ezer forint összegben telefonkártya-egyenleget töltöttek fel.

Szabadulása után a fiatalabb vádlott Miskolcon egy lakóház tetőszerkezetének javítására kötött megállapodást, melyhez szükséges építőanyag megvásárlása érdekében 132 ezer forint előleget vett át a sértettől átvételi elismervény ellenében. Ígérete ellenére azonban a vádlott a munkát nem kezdte meg, a sértett telefonhívásaira különféle kifogásokat közölt, majd rövid időn belül elérhetetlenné vált, az átvett pénzzel sem számolt el a sértett felé.

A bíróság ítéletében az egyik férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt 2 év 4 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra, társát információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és sikkasztás vétsége miatt 2 év 10 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók. A bíróság ítélete szerint a vádlottaknak az okozott kárt is meg kell téríteniük. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak felmentésük érdekében fellebbeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában