Pénzmosás

2021.06.21. 19:59

Az ítélőtábla dönt a pénzmosók sorsáról

A Debreceni Ítélőtábla dönt annak a négy embernek a sorsáról, akiket pénzmosással vádoltak meg.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Miskolci Törvényszék által megállapított tények szerint a 4 vádlott – egy pénzszállító cég sérelmére elkövetett sikkasztásból származó – csaknem 500 millió forint elrejtését vállalták a Thaiföldre szökött ismerősük kérésére. Valamennyien tisztában voltak a pénz eredetével, ennek ellenére őrizték, befektették és más anyagi javakat szereztek rajta. Tudták azt is, hogy nagy mennyisége és összege miatt a pénzt egyszerűen nem tudják „tisztára mosni”, ezért műanyag hordókban helyezték el a bankjegyeket, és az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták a milliókat rejtő hordókat. Rövid idő elteltével, különböző formákban elkezdték legalizálni a pénz eredetét. Az elsikkasztott pénzből sport­eseményekre fogadtak, vagy szlovákiai kaszinóban próbáltak szerencsét. A fogadásokból 210 millió forinthoz, a kaszinójáték során csaknem 26 millió forinthoz jutottak.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék idén februárban az első rendű vádlottat társtettesként elkövetett pénzmosás bűntette miatt 4 év 3 hónapra ítélte. A másodrendű vádlott 3 év 10 hónap börtönbüntetést kapott, a harmadrendű vádlott büntetése 3 év 4 hónap börtönbüntetés. Mindannyiukra pénzbüntetést is kiszabott a bíróság. Az ítélet ellen a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, ezért a Debreceni Ítélőtábla ma tárgyalja az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában