baleset-megelőzés

2021.05.11. 18:30

Zebraakció kezdődött a gyalogosok érdekében

A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága keddtől kezdődően, egészen május 13-áig, azaz csütörtökig meghirdette gyalogátkelőhelyeket érintő akcióját, amely a Zebra terv nevet kapta.

A természetszerűleg Borsod-Abaúj Zemplén megyét is érintő baleset-megelőzési ellenőrzés tehát a gyalogosok mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszál. Az akció során a rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellen­őrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. A 2500 gyalogos közül közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen éri baleset. Ezeknek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5 százaléka halálos kimenetelű.

Gyalogosok mint okozók

A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás. Az autóvezetők felelőssége, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos-átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről.

Az ellenőrzések célja ezen magatartások kiszűrése. A rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken lesznek elsősorban jelen, az ellenőrzések konkrét helyszíneit előzetesen nem hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában