csalás

2021.05.22. 19:15

Újra feltűntek az unokázós csalók

Ezúttal egy mezőkövesdi asszony hiszékenységét használták ki.

Forrás: police.hu

Egy mezőkövesdi asszony tett bejelentést a helyi rendőrkapitányságra 2021. május 20-án, mert egy ismeretlen személy telefonon felhívta, aki egy rokonának adta ki magát és azt állította, hogy balesetet szenvedett. A telefonáló a sürgős kárrendezés miatt pénzt kért az asszonytól. A hiszékeny idős nő egy nagyobb összeget utalt át az előre megadott bankszámlára. A bejelentést követően a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság eljárást indított csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az unokázos csalások kapcsán elmondható, hogy utóbbi időkben a bűnözők arra próbálják rávenni az időseket, hogy utaljanak át egy meghatározott összeget az előre megadott bankszámlaszámra.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében mindig érdemes utánajárni, hogy a rokon valóban bajban van-e. Ha úgy gondolja, hogy be akarják csapni, tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nem tud válaszolni. Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

Mit tehet a család?

  • Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal!
  • Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal!
  • Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül ki van a vonal túlsó végén.
  • Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!
  • https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/uj-modszerekkel-probalkoznak-az-unokazos-csalok-5159677/

    https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tanitsd-a-nagyit-hogy-vele-ne-tortenjen-meg-5063365/

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában