felkavaró bűneset

2021.05.21. 09:00

Nem ismerte be a „testvérgyilkosságot” a taktaharkányi fiú

Négy év javítóintézeti nevelésre számíthat a taktaharkányi fiú, ha bebizonyosodik, ő dobta derítőbe nővére kisgyermekét.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A Miskolci Törvényszék kedden tartott előkészítő ülést annak a gyermekkorú, a cselekmény idején 12. életévét betöltött, 14. évét be nem töltött vádlottnak az ügyében, akivel szemben különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult eljárás.

Az ügyészség vádirata szerint az akkor 13 éves fiú féltékeny volt a vele egy háztartásban élő nővére hároméves gyermekére (a korábbi hírek arról szóltak, hogy az áldozat a vádlott féltestvére volt). A vádlott nehéz sorsú gyerek, nehéz körülmények között élt, mivel a család sajátossága volt, hogy a felnőttek csak a kicsikről gondoskodtak, emiatt feszültség volt a gyerekek közt.

Megfulladt

2019. április 20-án 18–19 óra között a vádlott együtt játszott taktaharkányi otthonuk udvarán testvéreivel, féltestvéreivel, unokatestvéreivel, köztük a sértett gyermekkel. Játék közben az udvari szennyvízakna fedelét biztosító betondarabot elmozdította, a fedelet levette és sértettet kezénél, lábánál megfogva bedobta a derítőbe, majd a nyílást lezárta. Ezután senkinek nem szólva távozott a helyszínről. A családtagok a néhai sértettet keresni kezdték, azonban csak több óra múlva találták meg a testét, miután az akna mellett fölfedezték fél pár cipőjét és átkutatták a derítőt. Halálát fulladás okozta, hiszen az akna színültig volt szennyvízzel, a vízoszlop magassága 138, a gyerek magassága 90 centiméter volt. A kisgyermek halálát csak az akadályozhatta volna meg, ha feje nem merül el a szennyvízben.

Tagadta

A vádlott a nyomozás során azt állította, hogy a gyermek eltűnésének idején nem volt otthon, ezért nem is követhette el a bűncselekményt. Az előkészítő ülésen vallomást nem tett, azonban a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is tagadta a cselekmény elkövetését, és a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. Az ügyészség a gyermekkorú vádlottal szemben négy év javítóintézeti nevelés kiszabását indítványozta. Mint az ügyész elmondta, sajátos helyzetben van, hiszen ilyen többszörösen minősülő esetben egy felnőttel szemben 10-25 évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztést lehet kiszabni, míg 14 év alatti gyermek esetében a négy év javítóintézeti nevelés a maximum.

A bíróság 2021. június 15-én kezdi meg az ügy tárgyalását, az első három tárgyalási napon a vádlottat és a felnőtt tanúkat, zömében családtagokat hallgatja meg a bíróság.

(A borítóképen: Az előkészítő ülésen)

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/feltekenysegbol-szennyvizaknaba-fojtotta-keteves-testveret-5380057/

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/feltekenysegbol-dobhatta-testveret-az-emesztogodorbe-4657684/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában