csalás

2021.03.01. 19:45

Véget vethetnek a csalásoknak

Megváltoztathatja az adatkezelés biztonságát a blockchain technológia.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A. Hamisíthatatlan folyamatvezérlés, hiteles időbeli érkeztetés, garantált változáskövetés – mindezekkel teszi biztonságossá a blockchain technológia az adatkezelést. Ez a technológia pedig az élet több területén is hasznosulhat már idén a magyar BlockBen fintech- (vagyis digitális pénzügyi szolgáltató) cég elemzése alapján.

Az egészségügyben, autóiparban, okosotthonok és elektronikus fizetés terén is jelentős változást hozhat a blockchain technológia Szabolcsi András, a cég informatikai igazgatója szerint. Nemrégiben már két angliai kórház is alkalmazni kezdett ilyen rendszert, amely ellenőrzi a koronavírus elleni vakcinák eredetének hitelességét, biztonságos utazását és sértetlenségét. Hasznos lehet még az egészségügyben a betegadat-nyilvántartásban, és véget vethetne a tajkártya-visszaéléseknek is ez a technológia.

Meghamisíthatatlan

Az elemzés szerint a legnagyobb autógyártók közül már a BMW és Ford is alkalmaz blockchainalapú rendszert. Egy elektromos szervizkönyvben alkalmazzák a technológiát, mely meghamisíthatatlan módon rögzíti az autóval kapcsolatos összes eseményt az alkatrészcseréktől a kilométeróra állásáig. Ezzel különféle csalásokat akadályozhatnak meg a gyártók, például balesetekhez kapcsolódó trükközést vagy kilométeróra-visszatekerést.

Az egyre népszerűbb okostárgyak terjedésével az otthoni hálózatok elleni kibertámadások veszélye is fennáll az elemzés szerint. Az ilyen okosotthonok rendszerét a blockchain tudná titkosítással ellátni, hogy ne férhessenek hozzá külső szemlélők akár a webkamerákhoz vagy a privát videókhoz, képekhez.

A bankolás, elektronikus fizetés terén pedig egyenesen forradalmi újítást jelenthet ez a technológia a Harvard Business Review szerint. Magyarországon már több helyen lehet találkozni blockchainalapú technológiával. Így működnek például a digitális pénztárcák és az azonnali fizetési lehetőségek, például a QR-kódos tranzakciók is – derül ki a fintechcég elemzéséből.

(A borítóképen: Maximális adatbiztonságot ad)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában