Saját kutyája melegítette

2021.03.13. 07:00

Kutyákkal keresték az eltévedt fiút

Még kedden veszett nyoma egy ózdi kamasznak, akit kutyás mentőcsapat talált meg szerdán reggel.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A hét közepén kutyát sétáltatni indult egy 14 éves, fogyatékkal élő ózdi fiú, ám mire szülei utána mentek, nyoma veszett. Sokáig keresték, végül a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat kutyás mentői találtak rá Hangony és Domaháza közt, az erdő alatti réten.

– Szerdán hajnal fél kettőkor riasztottak bennünket, mert előző nap nem sokkal dél után egy 14 éves ózdi fiú elment kutyát sétáltatni. Ő folyamatos felügyeletet igényel, önállóan nem mehet az utcára. A szülei utánamentek, de nem lelték nyomát. A rendőrökhöz kedden este kilenckor érkezett a megkeresés, nagy erőkkel vonultak a helyszínre, átvizsgálták a fiú lakókörnyezetét és azokat a helyeket, ahová kirándulni járnak szüleivel. A sötét azonban nehezítette a kutatást, ezért a Magyar Mentőkutyások Mentésirányítási Központjához fordultak.

– Hozzánk éjjel fél kettőkor jött a felkérés, hajnal háromkor értünk a helyszínre, egy nyom- és három területkereső kutyával öten vizsgáltuk meg a ház körzetét, ahol sétáltatta a kutyáját. A dolgunkat nehezítette, hogy sötét volt, nem láttuk át a terepet, és mínusz hat Celsius fok volt a hőmérséklet. A kutyánk először elindult egy nyomon ott, ahol a fiú minden nap sétálni szokott, de az megszakadt, emiatt járművel mentünk a nyoma után, bejártuk a könyék utcáit, elhagyott telkeit. Féltünk, hogy a fiú teljesen ki fog hűlni, mire rábukkanunk, sajnos nem volt támpontunk, merre keressük. Végül a háztól 15 kilométerre került elő Hangony és Domaháza között, fél kilenckor. Kihűlt állapotban volt, a mentők kórházba vitték, ahol egy napig megfigyelték, majd hazaengedték – idézte föl a történteket Golej Szabolcs, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat elnöke.

Hozzátette, a sétáltatott kutya az elmondások szerint a fiút melegítette, akire a földön fekve találtak. Mint mondta, a kutyáik folyamatos tréningben vannak, nem okozott nekik problémát a feladat. A tél folyamán többször is kerestek eltűnt személyeket ők és az ország más hasonló szervezetei is. Főként azok az idősek tévedtek el, akik demenciában szenvednek, de látható, hogy ilyen beteg fiatalokkal is előfordulhat. Környezetük figyeljen oda azokra, akik felügyeletre szorulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában