Kiberbűnözés

2021.03.27. 18:15

Az SMS-es kiberbűnözők nyomában a rendőrség

Tízezerszámra érkezik a telefonokra a FluBot nevű vírus, ami a banki adatainkra utazik.

Forrás: Shutterstock

Két napja robbant be Magyarországra az úgynevezett „csomagküldős SMS-csalás”. Riasztást adott ki a rendőrség, pénteken pedig online sajtótájékoztatót tartott a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete a tudnivalókról. Mint elhangzott: a kiberbűnözők az SMS-üzeneteken keresztül letölthető nyomkövető applikáción keresztül személyes adatokat szereznek meg, és akár netbankon tárolt adatokhoz is hozzáférnek.

A fertőzés után a speciális, káros kód hozzáférést tud szerezni sok dologhoz a telefonon, így a Bluetooth, NFC, SMS, egyéb üzenetküldő is célpont, illetve akár netbank­adatok is.

Mint elhangzott: ne kattintsunk automatikusan érkező linkekre, ha várunk csomagot, akkor is gondoljuk végig, melyik cégtől várunk kiszállítást. Ha rákattintottunk a linkre és letöltöttük az applikációt, akkor gyári visszaállítást eszközöljünk a készüléken, ezzel az appot töröljük a telefonról, de előfordulhat, hogy közben már megszerezték a netbankunk kódjait, így érdemes az ottani jelszavunkat is megváltoztatni. Ha kikapcsoljuk a készüléket, nem tudnak ugyan SMS-t küldeni, de a megszerzett adatokkal vissza tudnak élni, így az adatainkat mihamarabb meg kell változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában