emberölési kísérlet

2021.02.02. 16:00

Pálinkafőzés közben gyújtotta fel ismerősét

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség megalapozottnak tartja a Miskolci Törvényszék ítéletét, amely különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki pálinkafőzés közben felgyújtotta ismerősét.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az ítéleti tényállás szerint a borsodi kisvárosban élő, büntetett előéletű vádlott 2017. augusztus 12. napján együtt italozott és szilvát szedett otthonának udvarán egy ismerősével. A két férfi pálinkát szeretett volna főzni az összegyűjtött gyümölcsből, ezért azt egy edényben az udvar közepén elkezdték főzni. A vádlott már a tűz meggyújtása előtt is folyamatosan kötekedett a sértettel, illetve több alkalommal meg is ütötte őt. Ezután a főzésben guggolva segédkező sértett mögé lopakodott, egy edényből benzint öntött a hátára, majd meggyújtotta a pólóját, miközben megöléssel fenyegette. Mivel a póló azonnal tüzet fogott, a sértett letépte magáról és a közeli gyermekmedencében tárolt vízbe vetette magát, így a tűz kialudt. Ezután menekülni próbált, de a vádlott az utcán utolérte, elvette a nadrágszíját, azzal ütlegelte. Többször meg is rúgta a földre zuhanó, védtelen embert, aki félelmében nem fejtett ki nagyobb ellenállást. „Állj fel kutya, állj az oszlophoz, kikötlek kutya!” – kiabált a felindult vádlott, miközben a szíjat a sértett nyakába tette, kezeit is összekötözte vele és folyamatosan bántalmazta. Egy szemtanú a rendőrségtől kért segítséget, a gátlástalan vádlott azonban a rendőri intézkedésnek sem akarta alávetni magát, ezért vele szemben testi kényszert kellett alkalmazni.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését tagadta, a törvényszék – ügyészséggel egyező – álláspontja szerint azonban a terhelt szándéka az volt, hogy ismerőse halálát okozza. A gyúlékony folyadék testfelületre öntésének és lángra lobbantásának módjából, valamint az ölési szándék hangoztatásából kizárólag arra lehet következteni, hogy kívánta a sértett halálát. A hát teljes területén, a nyakon, valamint mindkét vállon és felkaron kialakult égési sérülések a sértett testének 11 százalékát érintették. Életveszélyes állapot kialakulásának elmaradása a hideg vizes medencébe ugrásának volt köszönhető.

Az ítélet ellen az elkövető védőjével együtt fellebbezést jelentett be, elsősorban felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése érdekében.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, a vádlott által elkövetett bűncselekmény jogi minősítése törvényes. A bíróság kellően megindokolta, hogy a terhelt cselekménye miért minősül különös kegyetlenséggel elkövetettnek, figyelemmel arra, hogy az általa okozott égési sérülések az átlagost jóval meghaladó testi, lelki gyötrelmet, szenvedést okoztak a sértettnek. Ezért a védelmi fellebbezések nem megalapozottak.

A büntetőügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/csaknem-tragedia-lett-a-palinkafozes-4712332/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában