Pénzhamisítás

2021.01.25. 18:00

Hamis euróval akartak autót venni

Az eladónak gyanús lett a pénzköteg, így elállt az üzlettől, a rendőrök pedig lecsaptak.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Pénzhamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján egy 30 éves mezőzombori és egy 26 éves tállyai férfivel szemben. A nyomozás alapján rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak különböző címletekben hamis eurót szereztek meg, annak érdekében, hogy a bankjegyeket forgalomba hozzák. A férfiak autót, és egyéb műszaki termékeket akartak vásárolni a címlete szerint több mint 8000 eurót érő hamis pénzből.

Január 18-án felhívták egy internetes oldalon eladásra kínált gépjármű tulajdonosát telefonon azzal, hogy szeretnék megvenni az autóját. A találkozás során az egyik gyanúsított, – aki álnéven mutatkozott be a sértettnek –, közölte, hogy a személygépkocsi vételárát euróval akarja kifizetni. Az eladó megtévesztésére a gyanúsítottak elővették a náluk lévő, eurónak látszó pénzköteget és számolni kezdték, azonban az eladónak még a szerződés aláírását megelőzően gyanússá váltak a vevők, ezért elállt az üzlettől, így az autóvásárlás elmaradt.

A gyanúsítottakat a meghiúsult tranzakciót követően előállították a Miskolci Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket. Velük szemben pénzhamisítás miatt indult eljárás, mely akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A büntetés várható mértéke miatt fennáll a gyanúsítottak szökésének, elrejtőzésének veszélye és tartani kell attól is, hogy újabb bűncselekményt követnének el. Mindezek miatt a Miskolci Járásbíróság mindkét gyanúsítottal szemben indokoltnak találta a szabadságuk korlátozását, velük szemben – az ügyész indítványával egyezően – négy hónapra bűnügyi felügyeletet rendelt el a gyanúsítottak mozgását nyomon követő eszköz egyidejű alkalmazása mellett. A bűnügyi felügyelet tartama alatt a gyanúsítottak a bíróság által kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatják el, lakóhelyüket nem változtathatják meg, ha a bíróság által meghatározott magatartási szabályokat megszegik, letartóztatásba kerülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában