kegyetlen miskolci rablók

2020.12.02. 14:00

A szomszéd találta meg a székhez kötött embert

A Debreceni Ítélőtábla súlyosbította a kegyetlen miskolci rablók ítéletét.

Szaniszló Bálint

Fotó: Tóth Balázs

A rendkívül súlyos bűneset szálai 2017 novemberéig nyúlnak vissza. A két elkövető a késő esti órákban a sértett idős férfi miskolci lakása előtt sétált el. Észrevették, hogy a ház egyik szobájában világos van, és látták, hogy az általuk korábbról ismert ember otthon tartózkodik. Elhatározták, hogy bemennek a házba, és megszerzik az értékeit. Az ajtót betörve jutottak be az ingatlanba. A házigazda meghallotta a zajt, a bejárati ajtóhoz ment, mire a két férfi azonnal ütni kezdte a náluk lévő lécdarabokkal.

A támadói egy székhez kötözték az idős férfit, majd több órán keresztül, megalázó és kíméletlen módon bántalmazták, miközben pénzt követeltek tőle. A bántalmazások hatására a sértett elmondta, hol tartja az értékeit.

A vádlottak elvették a férfi pénzét és a bankkártyáját, majd a lekötözött sértett száját leragasztották, és elhagyták az ingatlant. A rablópáros a megszerzett bankkártyáról felvett pénz egy részét ruhaneműkre és mobiltelefonra költötte.

Életveszélyes sérülések

A férfit a szomszédja két nap elteltével a székhez kötözve, legyengült állapotban találta meg. A férfi a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló, a koponya bevérzéseivel járó, életveszélyes sérülést szenvedett.

A vádlottak több órán keresztül kitartóan és kíméletlenül bántalmazták a sértettet, minek következtében maradandó fogyatékosságot eredményező koponyasérülést szenvedett.

Az ügyész is fellebbezett

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2020 júniusában L. J. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése, magánlaksértés és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. L. Zs. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése, magánlaksértés és információs rendszer felhasználásával, elkövetett csalás bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig enyhítésért fellebbeztek.

Átminősítették az ítéletet

A Debreceni Ítélőtábla a vádlottak bűncselekményének minősítését megváltoztatta, és azt társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárítására fogyatékossága miatt képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. Ezért az elsőren­dű vádlott szabadságvesztés büntetését 15 évre, a másodrendű vádlott büntetését 20 évre súlyosította. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Bár az ügyész a másodrendű vádlottal szemben életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta, azonban a sértett nem vesztette életét – azaz jogi nyelven fogalmazva –, a cselekmény kísérleti szakban maradt, ezért a legsúlyosabb büntetés kiszabása nem indokolt.

Az ítélőtábla a másodfokú eljárás során a tényállás kiegészítése érdekében bizonyítást rendelt el, melyben orvos szakértőt hallgatott meg.

A bűncselekmény minősítésének változtatása és a minősítő körülmények indokolták a büntetések súlyosítását, amelyek a bíróság szerint a belső arányosságra is figyelemmel elégségesek a büntetési célok eléréséhez. Az ítélet immár jogerős.

(A borítóképen: A két fiatal férfi a bíróságon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában