büntetőeljárás

2020.11.17. 17:30

Az őt üldöző rendőrökre húzta a kormányt

Ittasan, jogosítvány nélkül vezetett egy mezőkövesdi férfi, a rendőrök a szentistváni temetőben fogták el.

Tóth Balázs

Forrás: ÉM

Első fokon három év börtönre ítélte a bíróság azt a 30 éves férfit, aki ittasan vezette gépjárművét és le akarta szorítani az útról az őt igazoltatni akaró rendőröket. A Mezőkövesdi Járásbíróság kedden bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet L. Sándor ügyében, aki november hetedikén hajnalban, a kijárási korlátozás idején ittasan, érvényes jogosítvány nélkül vezette gépjárművét, majd nem állt meg az őt igazoltatni akaró rendőröknek, sőt, elmenekült előlük és csak Szentistvánon tudták elfogni.

A férfi vasárnap hajnal negyed háromkor fordult ki az Eötvös utcáról a Mátyás király útra, amikor észrevették őt a rendőrök. A járőrök kék lámpával és villogva kérték megállásra a sofőrt, de az menekülni kezdett, otthonához közel, egy mellékutcára tért le és a keskeny utakon próbált menekülni autójával. Aztán másfelé vette az irányt, közben egy lakótelep közepén lévő játszótéren is áthajtott gépkocsijával, a rendőrök pedig követték.

Ezután Szentistván felé vette útját, végig az út közepén hajtva. A rendőrök közben értesítették kollégáikat, akik Szentistván felől szemből érkeztek az út közepén. Végül ők és a vádlott is kitértek egymás elől, csökkentve sebességüket. A jobb sávba lehúzódást kihasználták a mezőkövesdi járőrök, és a vádlott mellé mentek autójukkal, ám ő 80-90 kilométer per órás sebességnél balra kormányzott. A rendőröknek fékezniük kellett és a padkára húzódniuk, de tudták folytatni az üldözést, csakúgy, mint a második autó. Szentistvánon is folytatta a menekülést a vádlott, de végül a temetőbe tért be, ahonnan már nem volt kiút. Kiszállt az autóból és megpróbált elszaladni, de néhány lépés után elfogták és megbilincselték.

A vádlott elismerte a terhére rótt bűncselekményeket, bár azt állította, a rendőrautó még nem volt mellette, amikor balra húzta a kormányt. Mint mondta, félt az üldözés során, hiszen tudta, hogy ittas és jogosítványa sincs, ezért felelősségre fogják vonni. Aztán a végén látta, hogy nem menekülhet, ezért megállt, feltartott kézzel kiszállt, elnézést kérve a rendőröktől. A tárgyaláson megbánást tanúsított és bocsánatot kért, mint mondta, nem akarta veszélybe sodorni a rendőröket. A kijárási korlátozásról nem tudott.

 

Fotó: ÉM

A rendőr tanúk állították, a vádlottat látásból ismerték, néhányszor találkoztak vele, amikor bejelentést tett, vagy igazoltatták, de nem volt sosem erőszakos. A meneküléskor figyelmen kívül hagyta a KRESZ előírásait, a szűk utcákon gyorsan ment, bár a városon kívül már nem. Már mellé értek, amikor rájuk húzta a kormányt, de a rendőrautó vezetője figyelt és így nem történt baj. Miután megállt és elfogták, együttműködő volt, elmondta, hogy parázott, bevallotta, hogy ivott és bocsánatot kért. A szondát megfújta, véralkohol szintje 0,28-0,32 milligramm volt literenként.

Az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért a vádlottra, legalább 4 év három hónapot, szerinte a rendőr lélekjelenlétén múlt, hogy elmaradt a baleset. Mint mondta, a hasonló esetek elszaporodtak, idén az első kilenc hónapban 31 hatóság elleni erőszak történt a régióban, múlt héten 11 borsodi személy miatt indult eljárás emiatt. A vádlott ügyvédje elmondta, védence beismerő vallomást tett, megbánta, s enyhítő körülményként fölvetette, hogy négy gyerekről gondoskodik, dolgozik, ő a családfenntartó. Ezért felfüggesztett szabadságvesztést javasolt.

 

Fotó: ÉM

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki, közúti veszélyeztetés, ittas állapotban elkövetett járművezetés és hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, mely cselekmények miatt három év börtönbüntetésre – amelynek kétharmad részének kitöltése után feltételesen szabadulhat –, öt év közúti járművezetéstől és három év közügyektől eltiltásra ítélte. Az indoklásban kifejtette, a vádlott a felelősségre vonás elől menekült, s amikor utolérték, eshetőleges szándékkal balra tért, belenyugodott, hogy veszélybe sodorhatja a rendőröket. Enyhítő körülmény volt, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetését a nyomozás során tett vallomásától eltérően beismerte, tettét ijedtségével indokolta. Ezen kívül büntetve sem volt, bár szabálysértései akadtak, engedély nélküli vezetés miatt. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlott cselekménye során, mellyel több személyt is veszélyeztetett mintegy tizenöt kilométert vezetett ittasan. Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás, a vádlott enyhítés érdekében fellebbezett, ezért a bíróság döntése nem jogerős. A büntetőeljárás a Miskolci Törvényszéken folytatódik, a vádlottat az ügyész javaslatával szemben szabadlábra helyezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában