Elsőfokú ítélet

2020.10.01. 19:00

Tizennyolc év a mezőcsáti gyújtogatónak

Féltékenységből támadt volt szeretője családjának házára a mezőcsáti férfi.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Első fokon tizennyolc év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és tíz év közügyektől való eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék azt a férfit, aki még 2017 júniusának egyik éjjelén Molotov-koktélt dobott egy családi házra Mezőcsáton.

A férfi azért akarta fölgyújtani a házat, mert az ott élő asszony – akinek a férje egyébként a sógora volt – elhagyta. A házban egy középkorú házaspár, gyermekeik és unokáik éltek, közülük többen aludtak a cselekmény idején. Az esetet megelőző hetekben az asszony a támadónál lakott, de telefonon tartotta a kapcsolatot gyerekeivel, akik az egyik délután autóval érte mentek egy emődi kocsmába, majd hazavitték. A vádlott ezután döntött a bosszú mellett, este autóba ült, ivott, Molotov-koktélt készített, amelyet az egyik ablakon bedobott és egy macsétát is magához vett. A támadót az otthon lévő fiatal fiúk lefegyverezték és tetőlecekkel elverték, a többiek pedig elfojtották a lángokat.

Módosult a vád

Dr. Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség helyettes szóvivője elmondta, csütörtökön délelőtt a perbeszédeket, délután pedig az ítélethirdetést tartották az ügyben a miskolci büntetés-végrehajtási intézetben. Az eljáró bíró a korábbi tárgyalási napon fenntartotta a vádmódosítás lehetőségét. Az eredeti vád szerint előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vádolták meg a férfit, ezt az ügyészség módosította. Az előre kiterveltség nem volt bizonyítható, hiszen a férfi nem egy kidolgozott Molotov-koktélt, hanem egy PET-palackot használt az elkövetéshez és nem tervezte meg körültekintően a cselekményét.

Bővítette viszont a súlyosító körülményeket az aljas indokból elkövetés, hiszen féltékenysége miatt akart bosszút állni, de nem csak az asszonyon, hanem egész családján, a telefonos fenyegetések alkalmával is mindenkit megöléssel fenyegetett a legkisebbtől a legnagyobbig, ráadásul pontos helyismerete volt és tudta, hogy sokan lesznek a házban. A tűz okozta halál miatt a különös kegyetlenség, illetve a házban a cselekmény időpontjában már alvó gyerekek miatt védekezésre képtelen személyek ellen elkövetés is minősítő körülmény volt. Ezen kívül halmazatként magánlaksértéssel és rongálással is megvádolta az ügyészség a férfit, akire életfogytig tartó szabadságvesztést kért, a feltételes szabadlábra bocsátást legkorábban 25 ében határozva meg.

Nem akart ölni

A vádlott az eljárás alatt mindvégig azzal védekezett, hogy ő nem akarta meggyilkolni a családot, nem akart embert ölni. Azt beismerte, hogy ott volt a háznál, de arra akart magyarázatot, hogy a nő miért hagyta el. Azon kívül amikor gyerekei hazavitték anyjukat, ő elvitte magával keresményüket, 25 ezer forintjukat. Azt akarta visszakapni. Vallomása szerint macsétét azért vitt magával az udvarba, mert tartott attól, hogy a családtagok agresszívak lesznek és meg akarta magát védeni. Szerinte ő a károsultja az ügynek, mert éveken át pénzügyileg támogatta a családot, erre a nő elhagyta őt. Ráadásul meg is verték, kórházba került nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel.

A bíróság helyt adott a vádmódosításoknak, de ítéletében 18 év szabadságvesztést szabott ki a férfira, emellett 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. Az ítélettel szemben a vádlott és védője fellebbezett eltérő minősítést és enyhítést kérve. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért. A vádlott letartóztatásban marad, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

(A borítóképen: Egy korábbi tárgyaláson)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában