biztonság az autóban

2020.09.30. 18:30

Életet mentett a gyerekülés a keleméri balesetben

Keleméren 2020. szeptember 29-én 14 órakor két kocsi karambolozott, az egyik autóban egy kisgyermek is utazott.

Forrás: police.hu

Egy férfi személygépkocsival közlekedett Zádorfalva irányából Serényfalva felé, aki nem az útszakasznak megfelelően választotta meg a járműve sebességét, és későn észlelte a haladási irányát keresztező autót. A szabályosan közlekedő járművet egy nő vezette, a kocsiban helyet foglalt gyermeke is, aki az előírásnak megfelelően biztonsági gyermekülésben ült.

Fotó: police.hu

A balesetet a hirtelen vészfékezéssel sem lehetett elkerülni, így az autók összeütköztek. A közlekedési baleset során a férfi, valamint utasa nyolc napon túl gyógyuló, míg az asszony, és gyermeke nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Közúti baleset okozása vétség elkövetésének a gyanúja miatt a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset körülményeit az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja.

Fotó: police.hu

A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a gyermekbiztonsági rendszer használatával kapcsolatosan a következő hasznos tanácsokra hívja fel a figyelmet!

  • A gyermekülés kiválasztásánál fontos, hogy a gyermek testsúlyának megfelelőt válasszunk. Orvosi vélemények szerint ahhoz, hogy a gyermek elől ülhessen, testmagasságának el kell érnie a 150 cm-t, mert ez alatt a kötelezően előírt becsatolt biztonsági öv nem képes a kívánt hatást elérni, a gyermek ugyanis kicsúszhat.
  • Az ütközéskor a légzsák burkolatát nyitó töltet, valamint a légzsák szintén egy adott testmagasság felett funkcionál biztonságosan, ez alatt bizonyos helyzetekben akár maga a mechanizmus is sérülést okozhat.
  • Az autós szülő felelőssége, hogy a gyermekülésből esetlegesen előre kívánkozó gyermeknek ne csupán a törvény tilalma miatt tagadja meg ezt, hanem magyarázza el annak valós veszélyeit.
  • Fotó: police.hu

    Van néhány alapszabály, melyet – ily módon egyetlen jogszabály sem fogalmaz meg – mégsem célszerű figyelmen kívül hagyni.

  • Ezek közül a legfontosabb, hogy menetközben a gyermeket sosem szabad – főleg rögzítetlenül – hátul magára hagyni. Nem egy tragédia következett be már abból, hogy a szülő hátrafordult nevelni, fegyelmezni a gyermeket.
  • Ugyancsak veszélyes, ha a gyermek egyedül a hátsó ülésen feláll, ide-oda sétál vagy éppen a hátsó ablakban, kalaptartón könyökölve figyeli a mögöttes forgalmat. Ha erre idejében már csecsemő korától felkészítik, akkor az válik számára természetessé, hogy menetközben az autóban gyermekülésben vagy ülésmagasítón övet használva kell utaznia.
  • „… hogy mindenki hazaérjen!”

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában