borsodnádasdi emberölés

2020.09.17. 20:00

Egy kártérítési per is vár a gyilkosra

A börtönből szabadulva is szembe kell majd néznie a végrehajtási eljárással.

Horváth Imre

20200619 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Az egész országot felzaklatta a borsodnádasdi emberölés ügye, amely másodfokon Debrecenben folytatódik. képen: Balla Lajos, az ítélkező tanács elnöke

Forrás: MW

Fotó: Matey István

Ahogy arról a múlt héten már beszámoltunk, jogerős ítélet született a borsodnádasdi emberölésként elhíresült bűnügyben. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla részben megváltoztatta az elsőfokú határozat tényállását, és a vádlott bűnösségét aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki.

Azonnal beadják

A vádlottat 18 év fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ideiglenes szabadságra bocsátás lehetősége a büntetés kétharmadának letöltése után lehetséges. Ez 12 évet jelent, és mivel B. Roland már 30 hónapot ült előzetes letartóztatásban, így jó magaviselet mellett is még legalább kilenc és fél évet kell leülnie a most kiszabott büntetésből.

Csenge családja már az elsőfokú eljárással párhuzamosan kártérítési igényt nyújtott be, amelyet a Miskolci Törvényszék határozatában magánútra utasított. Most a másodfokú, jogerős ítélet után arról érdeklődtünk a család jogi képviselőjénél, hogy mi a helyzet az igényükkel.

– Polgári peres ügyben visszük tovább a kártérítési igényt. Most azt várjuk, hogy megkapjuk az ítélőtábla határozatát, és akkor nyomban beadjuk a Miskolci Járásbíróságra az eljárás kérvényezését – mondta az Északnak dr. Lichy József. – Bűncselekménnyel okozott kár a jogcím, és a hozzátartozó elvesztése az oka. Ez egy sérelemdíj iránt indított eljárás, régi elnevezésén nem vagyoni kár. Ebben az esetben a hozzátartozó elvesztéséből eredő fájdalomdíjról van szó, amelyet egyrészt az anyuka, másrészt a két nővére nevében adunk be – tette hozzá.

Gyorsított eljárásban

A sérelemdíj összegéről elmondta, a hazai ítélkezési, illetve a biztosítók eljárásának gyakorlata alapján számszerűsítenek, ez gyermek elvesztése esetén nyolcmillió forint körüli nagyságrendű szokott lenni, míg testvér esetén 4-5 millió. Összességében tehát több mint tíz-, de kevesebb mint húszmillió forintos összegről lesz szó. Ezt vélhetően a vádlott nem fogja tudni kifizetni, de ha szabadul, akkor szembesülnie kell majd a végrehajtási eljárással, nem szabadul a vagyonjogi következményektől. Hacsak addig egy hozzátartozó nem fizeti ezt ki helyette, vagy jut a börtönben valamilyen módon pénzhez. Dr. Lichy József azt is megjegyezte: az igényüket már a nemrég elfogadott gyorsított peres eljárás keretében fogja a törvényszék elbírálni, hiszen a család ügye éppen beleesik az új törvény jogalkotói által megcélzott eljárásokba. A büntetőügyben megszületett ítélet kapcsán az ügyvéd azt mondja, ezzel most már meg kell békélni.

Lehetett volna több

– Elégedettnek nem lehet lenni, hiszen az elveszített gyerek életét nem lehet arányosítani évekkel. De az, hogy megkapta az ítélkezési gyakorlat szerinti 18 évet, sokkal másabb lelki állapotot okoz Csenge hozzátartozóiban, mint amilyet a négy év okozott. Ez más esetben lehetett volna több is, de a vádlott fiatal felnőtt, nagyjából ennyire lehetett számítani. Az ítélkezési gyakorlatban ugyanis 18–21 éveseknek nem szoktak életfogytiglani büntetést adni.

(A borítóképen: Az ítélőtábla tárgyalásán Debrecenben)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában