Ítélet

2020.07.08. 21:00

A nyéstai emberölés minden vádlottjának súlyosbították az ítéletét!

A Debreceni Ítélőtábla a szerdán megtartott tárgyalásán osztotta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség jogi álláspontját, és valamennyi vádlott esetében súlyosította az elsőfokon eljárt törvényszék által kiszabott büntetéseket azon elkövetőkkel szemben, akik 2017. áprilisában éjjel öten törtek rá egy idős asszonyra, hogy kirabolják.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Gátlástalan módon

A Debreceni Ítélőtábla a vádlottak cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és magánlaksértés bűntettének is minősítette. Ezért I. r. vádlott fegyházbüntetését 17 évre, II. r. vádlott büntetését életfogytiglani fegyházbüntetésre súlyosította azzal, hogy II. r. vádlott legkorábban 28 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélőtábla III. r. vádlott fegyházbüntetését 20 évre súlyosította. IV. és V. r. vádlottakat pedig 10-10 évre tiltotta el a közügyek gyakorlásától. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottak egy vasrúddal követték el az emberölést, az idős sértettnek esélye sem volt a védekezésre és a túlélésre. A vádlottak kitartóan, 1 órán keresztül bántalmazták az idős asszonyt, gátlástalan módon, az esti órákban, támadtak a már alvó sértettre. Az ítélőtábla szerint a büntetési célok megvalósulását csak a súlyosított ítélettel lehet elérni.

Az eredeti ítélet

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2019 októberében L. M. I. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. R. B. II. r. vádlottat emberölés bűntette miatt 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. G. Zs. III. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. G. E. IV. r. vádlottat 12 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. M. K. V. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész minden vádlott esetében súlyosításért, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

Néhány tízezer forintért

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az 5 fős társaság tagjai – 3 férfi és 2 nő – ugyanazon borsodi településen éltek, az egyik nő jól ismerte a nyéstai sértettet és annak szokásait is, többször kért tőle kölcsön. A vádlottak 2017 áprilisában egymás társaságában tartózkodtak, amikor az egyik nő arra panaszkodott, hogy ha rövid időn belül nem tud pénzt szerezni és élelmiszert vásárolni, akkor a hatóságok elveszik tőle a gyerekeit. A társaság ekkor úgy döntött a sértett idős asszonytól fognak pénzt szerezni, indulás előtt azonban a II. r. vádlott egy vascsövet vett magához.

A sértett a nyári konyhában aludt, amit a vádlottak a ház mögött található kert felől közelítettek meg. A két nő kint maradt figyelni az utcát, nehogy valaki megzavarja őket, míg a három férfi bement a sértetthez. Az idős asszony felébredt a zajra. A II. r. vádlott azonnal nekiesett és ütni kezdte a vascsővel, addig, amíg mozdulni bírt. A sértett az elszenvedett koponyasérülések következtében a helyszínen életét vesztette. A három férfi ezután átkutatta az ingatlant, ahonnan élelmiszereket és néhány tízezer forint készpénzt hoztak el, majd a zsákmány szétosztását követően távoztak a helyszínről.

Amikor hazaértek észlelték, hogy a bántalmazáskor használt vascsövet otthagyták, így még aznap este visszamentek érte, majd azt, egy lakatlant telken található kútba dobták.

A vádlottak egyike a magával hozott vascsővel nagy erővel bántalmazta az álmából felriadó sértettet, aki hasztalan próbált védekezni, bántalmazója 12 erőteljes csapással kioltotta az életét.

A Debreceni Ítélőtábla a Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyetértve a vádlottak bűntetőjogi felelősségét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette mellett erőszakkal, éjjel, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettében is megállapította.

Az ítélőtábla egyetértett azon ügyészi érveléssel, miszerint a brutális élet elleni bűntett elkövetőivel szemben csak a törvény szigorának alkalmazásával biztosítható a társadalom védelme, amely a II. rendű terhelt esetében az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását tette szükségessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában