Szomolyai emberölés

2020.06.22. 14:00

Vizsgálják, önvédelemből ölt-e

Másfél évvel ezelőtt tizenöt késszúrással ölte meg apját egy szomolyai férfi.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Előkészítő ülést tartott szerdán a Miskolci Törvényszék a szomolyai emberölés ügyében. Az ügyész a vádirat ismertetésekor fölelevenítette, a vádlott B. Krisztián, a sértett, az apa B. József, illetve az anya, B. Józsefné együtt éltek egy szomolyai családi házban, mindhárman italozó életmódot folytattak. A sértett ilyenkor vitázott családtagokkal, gyakorta tettlegességig fajult a dolog.

Ittak és összevesztek

Egyszer volt is már eljárás ellene. 2018. december 4-én nagyobb mennyiségű bort fogyasztottak, mindhárman ittasak voltak. 17 óra 45 perckor a sértett szóváltásba keveredett a feleségével, kölcsönösen szidták egymást.

A sértett elővett egy 18,5 centiméter pengehosszúságú konyhakést, amellyel meg akarta szúrni a feleségét. Ekkor a vádlott bement hozzájuk, látta az apja kezében a kést, odalépett hozzá és kicsavarta a kezéből. Számon kérte, hogy megint mit csinál. Az apja vissza akarta szerezni a kést, dulakodni kezdtek, ekkor Krisztián bal kézzel nyakon, majd mellkason szúrta őt. A férfi vérzett, összeesett. A vádlott feldúltan, „Megérdemelted, te kerested magadnak a bajt!” felkiáltással még többször beleszúrt a földön fekvő apjába, az anyja kérte, hogy ne csinálja, de nem állt le, tovább szurkálta.

A sértettet összesen tizenöt szúrás érte a mellkasán, nyakán, fején, karján, mindkét tüdejét, szívét is sértették a késszúrások. A férfi életét a mentők sem tudták megmenteni.

Az ügyészség B. Krisztiánt erős felindulásban elkövetett emberöléssel vádolja. A bűnösség beismerése és a tárgyalásról való lemondás esetére három év szabadságvesztést és három év közügyektől eltiltást javasolt.

B. Krisztián az előkészítő ülésen elmondta, bűnösnek érzi magát, a vádiratban szereplő események igazak, nagyjából emlékszik rá. Az apja megtámadta az anyját és őt is. Az apja tiszteletére bevall mindent, szerette őt, teljes szívéből megbánta, amit tett, hozzá imádkozik és szerinte apja nézi odafentről, hogyan alakul az élete. Szeretné, ha lezáródna az eljárás, s megkapná a büntetését. Ugyanakkor ügyvédje tanácsára végül azt kérte, folytassák le az eljárást.

A jogos önvédelmet vizsgálják

Az ügyvéd szerint a tényekben nincs vita, de szerinte védence jogos védelmi helyzetben cselekedett, ezért nem bűnös. Az eljárásban tisztázni kell, hogy jogos védelmi helyzetben volt-e.

Pocsai Tamás bíró ennek tükrében nem fogadta el a beismerést, a védelem helyesen hivatkozott arra, hogy a ténykörülmények vitán felüliek, de a rendelkezésre álló nyomozati irataiban szereplő adatokat, körülményeket tisztázni kell. Egy ilyen kiemelt tárgyi súlyú ügyben ha csak a lehetősége is adott annak, hogy enyhébb rendelkezést hozhat a bíróság, mint amit egy beismerő nyilatkozat magában tartalmaz, a bíróságnak le kell folytatni bizonyítást.

Mindennapos perpatvarok

Az ülésen kihallgatták az anyát is, aki fölelevenített egy korábbi esetet, amikor baltával vágta hátba az elhunyt férj. Mint mondta, 2018. december 4-én egyikük sem dolgozott, a férfiak elmentek a kocsmába, ő otthon főzött, de ő is berúgott. A veszekedés náluk mindennapos volt, de az, hogy késsel fenyegették, nem. A párja kezében volt először a kés, a konyhában fogta rá, és azt mondta, megöli. Körülbelül egy méterre álltak egymástól. Ő kiszaladt a házból, s a kazánházba ment, ahol tett a tűzre. Állítása szerint a szúrást nem látta, amikor visszaért, már vér folyt, a férje az ágy szélén ült és a nyaka vérzett, de azt is mondta, feküdt, nem emlékezett pontosan, mert ittas volt. Próbálták újraéleszteni, aztán átszaladt a szomszédba, hogy hívják a mentőket, de miután kiértek, nem tudtak segíteni a párján. Az asszonyt végül szembesítették azzal, hogy korábban azt mondta, látta is a szúrást. Az ügy szeptember elején folytatódik tanúk és szakértők meghallgatásával.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: A vádlottak padján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában