Elsőfokú ítélet

2020.06.06. 13:00

Huszonhat év fegyházat kaptak a fiatal taktakenézi rablók

Emberölési kísérlet helyett rablásért ítélték el a két taktakenézi vádlottat.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A Miskolci Törvényszék elsőfokú ítéletével összesen 26 év fegyházbüntetésre ítélte azt a két fiatal taktakenézi férfit, akik saját miskolci otthonában fosztották ki ismerősüket, majd egy székhez kötözve magára hagyták a sérült férfit.

A tényállás

A Miskolci Törvényszék közleményében felidézte, a bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2017. november 29-én a késő esti órákban a sértett miskolci lakása előtt sétáltak el, amikor észrevették, hogy a ház egyik szobájában világos van. Az ablakon benézve látták, hogy az általuk korábbról ismert idős férfi otthon tartózkodik. Elhatározták, hogy bemennek a házba, és megszerzik az értékeit. A vádlottak beugrottak a porta hátsó részén, majd megpróbáltak bejutni a házba. A sértett meghallotta a zajt, a bejárati ajtóhoz ment, mire a két férfi azonnal ütni kezdte a náluk lévő lécdarabokkal.

Ezt követően egy székhez kötözték, majd több órán keresztül, megalázó és kíméletlen módon bántalmazták, miközben pénzt követeltek tőle. A bántalmazások hatására a sértett elmondta, hol tartja az értékeit. A vádlottak elvették a férfi pénzét és a bankkártyáját (amivel később pénzt vettek föl, mert a sértettből kiverték a PIN-kódot), majd a hosszabbítóval lekötözött sértett száját leragasztották, és elhagyták az ingatlant. Később visszamentek, majd újra megkötözték, mert sikerült kiszabadulnia. A sértettet a szomszédja két nap elteltével a székhez kötözve, legyengült állapotban találta meg. A férfi a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló, a koponya bevérzéseivel járó, életveszélyes sérülést, s maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben emberölés kísérlete, magánlaksértés és csalás elkövetése miatt emelt vádat. A lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként azonban a bíróság rablás, életveszélyt okozó testi sértés, személyi szabadság megsértése, magánlaksértés, valamint csalás elkövetése miatt mondta ki bűnösnek a két férfit. A törvényszék álláspontja szerint ugyanis a vádlottak szándéka nem a sértett életének kioltására irányult, hanem annak érdekében bántalmazták, fenyegették és tartották fogva, hogy megszerezzék az értékeit.

A vádlottak cselekménye 5–15 év szabadságvesztést vonhatott maga után. A bíróság az első rendű vádlottat tizenkét év szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlottat tizennégy év szabadságvesztésre és tíz év köz­ügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék súlyosító körülményként értékelte, hogy több órán keresztül, kitartóan és kíméletlenül bántalmazták a sértettet, mely következtében maradandó fogyatékosságot eredményező koponyasérülést szenvedett.

Nem jogerős

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész három nap nyilatkozattételi időt tartott fenn. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Dr. Weisz Linda, a másodrendű vádlott ügyvédje elmondta, az eljárás az elmúlt hónapokban távmeghallgatások segítségével zajlott. A törvényszék a bizonyítékokat értékelve döntött arról, hogy nem megállapítható az emberölés kísérlete, amely alapján az ügyész mindkét vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását javasolta. A vádlottak szándéka azonban nem a sértett életének kioltására irányult, hanem a pénzének megszerzése motiválta őket. Az első rendű vádlott részben beismerte bűnösségét, míg védence tagadja, hogy elkövette volna a bűncselekményt, nem tartózkodott a helyszínen. Az első rendű vádlott enyhítésért, a másodrendű vádlott elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

(A borítóképen: Az ítélethirdetésen)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában