közérdekű

2020.04.03. 12:00

Péntektől tűzgyújtási tilalom van megyénkben

Az erdőgazdálkodásért felelős miniszter fokozott tűzveszély időszakát (tűzgyújtási tilalmat) hirdetett ki, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével hét megyében április 3-tól.

Horváth Imre

Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A gazégetés is

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

Erdőterületen nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

Emberi mulasztás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Kiemelten felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a kijárási korlátozás idején szabadterületi égetés nem végezhető.

A csapadékmentes időjárás hatására, az északi országrész, valamint az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt, fokozott tűzveszély alakult ki. Az elkövetkező héten sem várható csapadék, ezért a nappali felmelegedés hatására a gyúlékony könnyű biomassza kiszáradása megindult így az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik. Ezt jelzi a veszélyeztetett megyékben a leégett terület nagyságának elmúlt napokban növekedése is. A friss zöld hajtások megjelenésével az égetés már természetvédelmi szempontból sem kedvező.

A hivatal kiemelten felhívja a figyelmet arra is, hogy a 71/2020. (III.27.) Kormányrendelet alapján a kijárási korlátozás idején szabadterületi égetés sem végezhető.

Megyék, részletek

A fokozott erdőtűz kockázat miatt az alábbi megyékben lép életbe mától a tűzgyújtási tilalom: Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg.

A tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása, amelyekről bővebben itt olvashatnak:

https://portal.nebih.gov.hu/-/rugalmasabba-valt-a-tuzgyujtasi-tilalom-rendszere

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában