kettős gyilkosság

2020.03.10. 17:30

Téglával leütötte, majd megkötözte és a fáskamrában hagyta az idős házaspárt

Hét év után fogták el, most kilenc év után emeltek vádat a szikszói kettős gyilkosság elkövetője ellen.

Horváth Imre

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy férfi ellen többszörösen minősített emberölés bűntette miatt. A szikszói kettős gyilkosságként elhíresült ügy megrendítette a közvéleményt, ugyanis az idős házaspárt súlyosan bántalmazták, majd összekötözve a fáskamrában hagyták, ahol elhunytak. Évekig úgy tűnt, hogy nem lesz meg a gyilkosság elkövetője, 2015 decemberében felfüggesztették a nyomozást, azonban 2018-ban egy genetikai vizsgálat adott új lendületet az ügynek, amelyet követően hamarosan le is tartóztatták az elkövetéssel alaposan gyanúsítható férfit, aki – tekintettel az ügy tárgyi súlyára – azóta is előzetes letartóztatásban van. Most a vádemelést követően hamarosan a bíróság elé kerülhet az ügy.

Rendőrnek adta ki magát

A vádirat szerint a vádlott megismerkedett Szikszón egy időskorú házaspárral. A vádlott szóbeszédből tudomással bírt arról, hogy valószínűleg több millió forint készpénzt tartanak a lakásukon.

2011 áprilisában egy ismeretlen, magát miskolci rendőrnek kiadó férfi nyilvános telefonfülkéből felhívta az idős házaspárt azzal, hogy idegen személyek másztak be a kertjükbe. Kollégái 10-15 perc múlva a helyszínre érkeznek, ezért bejutásuk érdekében hagyják nyitva a kertkaput. A házaspár nyolcvanhárom éves férfi tagjának azonban gyanússá vált, hogy miskolci rendőrök érkeznek, holott nem ahhoz a rendőrkapitánysághoz tartoznak, ezért felhívta a rendőrséget, és az ügyeletes tiszt arra kérte, hogy ne engedjenek be senkit a lakásukba. Ha gyanús személyek jelennének meg, ismételten telefonáljanak. Negyedóra elteltével többször becsengettek a házaspárhoz, így telefonáltak a rendőrségi ügyeletre, azonban mire a járőrök kiérkeztek, az ismeretlenek eltávoztak.

Téglával indult el

Másnap este a vádlott házának udvarán magához vett egy keramit téglát, és egy gombolyag műanyag kötelet, és innen az idős házaspár ingatlanához indult azzal a szándékkal, hogy értékeiket megszerezze. Becsengetett a házba, a házaspár pedig beengedte, mivel felismerték.

A vádlott az udvaron mindkét sértettet többször, nagy erővel a fején megütötte. A már magatehetetlen férfit a fáskamrába húzta, lábait és kezeit összekötözte, ugyanígy a hetvenkilenc éves nőt is összekötözte, és a fészerbe vonszolta.

A vádlott ezután átkutatta a házat, de az ott elrejtett kétszázezer forint készpénzt nem találta meg, az ajtót kulcsra zárta és eltávozott. A magukra hagyott sértettek a durva koponyacsonttöréses sérüléseik következtében a helyszínen elhaláloztak.

DNS-minta a kötélen

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2016-ban fordult a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályához. A cél az volt, hogy új szempontok alapján az alapjaitól kezdjék újra a nyomozást. azokon a köteleken, amelyekkel megkötözték az idős párt, olyan biológiai nyomokat találtak, amelyekből DNS-mintát lehetett venni. A közös nyomozócsoport olyan személy után kezdett kutatni – rokont, barátot, ismerőst –, aki iránt bizalommal lehettek az idős emberek. Közel száz embert hallgattak ki, vizsgálták meg az alibijüket. Így szűkítve a kört jutottak el egy 57 éves, szikszói illetőségű férfihez, aki érettségivel, műszerész és biztonsági őr szakképzettséggel rendelkezik, de a bűncselekmény idején munkanélküli volt és anyagi gondjai voltak. A meggyilkoltakkal bizonyíthatóan ismeretségi viszonyban volt. Az anyósa volt azonos korú az idős házaspárral és bejáratosak is voltak egymáshoz.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában