Megéri?

2020.03.12. 13:00

Egyre többen jogsi nélkül az utakon

Börtön is lehet a vége, ha valaki többször is volán mögé ül engedély nélkül.

Horváth Imre

Közúti ellenőrzés

Forrás: ÉM-archívum

Köszönhetően a rendőrség kiemelt ellenőrzéseinek is, egyre több esetben fordul elő, hogy olyan autós akad horogra megyénkben, akinek nincs vezetői engedélye, eltiltás alatt vezet, esetleg még az autóval sincs minden rendben. Több esetben fordul elő, hogy a jogosítvány nélkül vezető autóst büntetésül eltiltják a vezetéstől.

Szabálysértéshegyek

Mint történt az a napokban is, amikor tizenkét hónapra eltiltotta a rendőrség a járművezetéstől azt a sofőrt, akit Alsóvadászon szűrtek ki a forgalomból az Encsi Rendőrkapitányság munkatársai. A sofőr négy szabálytalansággal is veszélyeztette a gyermekei és a közlekedés biztonságát.

A 24 éves felsőzsolcai férfi Alsóvadászon, a Fő utcán érvényes vezetői engedély nélkül vezetett egy autót. Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a járműre nem kötöttek felelősségbiztosítási szerződést, műszaki érvényessége lejárt, továbbá a hátsó kerekek profilmélysége nem érte el a megfelelő mértéket. A kocsiban ülő két- és hároméves gyermekek pedig hátul, gyermekbiztonsági rendszer használata nélkül utaztak.

A szabálysértés elkövetőjét a járőrök előállították az Encsi Rendőrkapitányságra, ahol a hatóság – még aznap meghozott – elsőfokú határozatában a szabálysértőt tizenkét hónapra eltiltotta a járművezetéstől, és 120 000 forint pénzbírsággal sújtotta.

Az eset kapcsán felmerül a kérdés: azt, aki ennyi szabályszegéssel szemrebbenés nélkül vezet, mi tartja vissza attól, hogy az eltiltás alatt ismét autóba üljön? Milyen szankciók következnek azt követően, ha ismét rendőrök karjaiba fut? A kérdéssel a megyei rend­őr-főkapitánysághoz fordultunk, ahol elmondták, megvannak a szankciók az ilyen esetekre is.

Bíróság elé kerül

Ha a rendőr első alkalommal éri tetten az engedély nélkül vezetőt, akkor szabálysértés miatt pénzbírságot szabnak ki, és eltiltják a járművezetéstől. Ha már ilyen joghátránnyal ül ismét volán mögé, akkor úgynevezett járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértést követ el, amely esetén a rendőr – méghozzá a megyénkben folytatott jog­gyakorlatnak megfelelően csaknem minden esetben – előállítja és szabálysértési őrizetbe veszi, majd a bíróság 72 órán belül meghozza a szankciót, és pénzbírsággal vagy/és elzárással sújtja. Az ismételt jogsértés „jutalmaként” tehát akár börtönbe is kerülhet a delikvens.

(A borítóképen: Közúti ellenőrzés)

 

Kapcsoló cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában