Letartóztatás és távmeghallgatás

2020.03.23. 13:00

Baltával, vasvillával támadtak az intézkedő rendőrökre

A Debreceni Járásbíróság csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt távmeghallgatás útján 2020. március 22-én négy férfinak egy hónapra elrendelte a letartóztatását.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. március 19-én 17 óra 15 perc körül az Encsi Rendőrkapitányság két rendőre megjelent egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, mivel onnan bejelentés érkezett arról, hogy egy fiatal férfi késsel másokra támadt. A helyszínre érkező járőrök az adatgyűjtést követően megjelentek a 21 éves fiatal férfi házánál, hogy elszámoltassák, azonban a bejáratnál lévő helyiek azt mondták, hogy a fiú ittas és agresszív, ezért bevitték és lefektették aludni. A házból ekkor kijött a gyanúsított, aki szidalmazni és fenyegetni kezdte a rendőröket és felszólította őket, hogy távozzanak, a személyazonosságának igazolását megtagadta – áll a Debreceni Törvényszék közleményében.

Az udvaron lévők közül az egyik gyanúsított kijelentette, hogy a rendőrök senkit nem fognak elvinni. Az egyenruhások felszólították a gyanúsítottat, hogy ne akadályozza az intézkedést, aminek ő nem tett eleget, ehelyett megragadta az egyik rendőr karját és megpróbálta eltolni a 21 éves fiútól. A rendőrök könnyfakasztó gázt alkalmaztak vele szemben, ami miatt egy másik férfi ágvágóval a kezében számon kérte az egyenruhásokat, akik megerősítő erőt kértek a helyszínre, annak kiérkezéséig pedig az utcán várakoztak. Két gyanúsított folyamatosan szidalmazta a rendőröket, egyikük magához vett egy vasvillát is, amivel a rendőrök irányába szaladt, azt azonban a jelenlévők kicsavarták a kezéből. Egy másik gyanúsított baltát vett a kezébe és azzal futott a rendőrök irányába, azonban a családtagok azt is elvették tőle, majd egyikük felvett egy betontömböt a földről és azt a rendőrök irányába dobta.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan lehet tartani attól, hogy a négy gyanúsított – a büntetés lehetséges nagyságára tekintettel – megszökne, elrejtőzne, továbbá hárman büntetett előéletűek, míg egyikük büntetlen előéletű, azonban más szándékos bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll.

A nyomozási bíró szerint azért is indokolt mind a négy gyanúsított esetében a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása, mivel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék, így különösen a kihallgatandó tanúkat, családtagokat megfélemlítenék, jogellenesen befolyásolnák, továbbá megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

Az intézkedés során a 25 éves gyanúsított a rendőröknek azt állította, hogy koronavírussal fertőződött, amivel elmondása szerint azt volt a célja, hogy ennek hatására nem fogják őt előállítani.

A bíróság a letartóztatásról szóló végzésében rámutatott, hogy a gyanúsítottak tisztában voltak azzal, hogy Magyarország Kormánya 2020. március 11-én az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítására, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében az ország területére vészhelyzetet hirdetett ki. Ezen helyzetben különösen fontos, hogy az állampolgárok a hatóságok, így különösen a rendőrség utasításait fegyelmezetten tartsák be, annak tegyenek eleget.

A végzés ellen a gyanúsítottak és a jelen lévő védők fellebbezést jelentettek be, így az nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában