Hivatali visszaélés

2020.03.02. 16:00

Az ítélőtábla előtt a pénzügyőr-vesztegetés

Jogerős döntést hozhat a Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette tanácsa.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az ügy négy vádlottja vezető beosztásban dolgozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei pénzügyőrségénél. Hivatali pozíciójuknál fogva nemcsak az ellenőrzések időpontjával, de azok esetleges elkerülésének módjával is tisztában voltak.

Mind a négyen jó viszonyt ápoltak néhány helyi – általában pálinkafőzdét vagy italboltot működtető – vállalkozóval. Előfordult például, hogy egyiküket felhívta egy ismerőse, hogy a boltjában tartott ellenőrzés során italokat foglalt le a pénzügyőrség, de azok eredetét igazolni nem tudja. A várható büntetéstől félve és annak elkerülése érdekében fordult a pénzügyőrhöz, aki az eljárás menetébe beavatkozott.

A Miskolci Törvényszék 2019 szeptemberében hivatali visszaélés elkövetése miatt pénzbüntetéseket szabott ki, de például a hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentetést adott. Az ítélet ellen két vádlott felmentés, illetve elévülés címén az eljárás megszüntetése érdekében fellebbezett. Az ügyészség az első és negyedrendű vádlott esetében súlyosításért, a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak esetében felmentésük miatt a bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában