Kegyetlen emberölés

2020.02.16. 08:00

Negyvenhat késszúrással ölt a férfi

A sértett behívta a konyhába a hajléktalan férfit, aki aztán megölte.

Tóth Balázs

A tárgyaláson

Fotó: Tóth Balázs

Nem született határozat az előkészítő ülésen annak a férfinak az ügyében, aki még 2018. karácsonyán negyvenhat késszúrással megölt egy idős miskolci férfit. A Miskolci Törvényszéken csütörtökön tartott előkészítő ülésen elhangzott, az ügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt emelt vádat H. Béla ellen.

46 szúrás

A hajléktalan férfi alkalmi ismerősöknél lakott, egy alkalommal Sz. Zoltánnál, aki 2018. novemberében mobiltelefont, igazolványt, pénzt és kulcsokat lopott el a sértettől. Az egyik kulcsot és a személyit később átadta H-nak, aki azokat visszaadta a sértettnek. 2018. december 26-án reggel aztán pénz nélkül, kilátástalan helyzetben otthonában felkereste a hetven éves sértettet, Cs. Bélát, aki a konyhába hívta, ahol beszélgettek. Egy idő után H. a magával hozott sporttáskából elővett egy tíz centiméter pengehosszúságú kést, amellyel 46 alkalommal megszúrta, megvágta a vádlottat. A földre eső férfit pléddel letakarta, majd értékek után átkutatta lakását, s 120 ezer forintot zsákmányolt. Ruhát cserélt, megmosdott, majd távozott, a bűnjeleket pedig egy szelektív konténerbe dobta. Eztán Debrecenbe utazott, ahol egy volt rabtársánál aludt.

A sértettet december 28-án reggel a fia találta meg, miután a szomszédok jelezték neki, hogy nem látták. A vádlottat 2019. január 2-án fogták el. Az ügyészség vádirata szerint a sértett halálát kivérzés és fulladás okozta, a 46 közepes, vagy annál nagyobb erejű szúrás közül öt a tüdőt érte. A sértett végig tudatánál maradt és tíz perc is eltelhetett haláláig.

A többszörös visszaeső vádlottal szemben az ügyészség azért nem élt mértékes indítvánnyal, mert a cselekmény tárgyi súlya és a vádlott személyiségzavara ezt indokolja. H. nincs kóros elmeállapotban, de feszültebb, labilis személyiség, egyenetlen életvezetésű, antiszociális, érdektelen és közönyös, hiányzik belőle a beleérző-képesség.

Az előkészítő ülésen a sértett fia a legsúlyosabb büntetést kérte a bíróságtól, attól függetlenül, hogy a vádlott személyiségzavaros-e. Szerinte gond nélkül bárki hozzátartozóját megölheti. Hiába elkeseredett, mégis ilyen aljasságra képes. Szerinte a cselekményt nem hirtelen felindulásból követte el, hanem előre eltervezetten. Ha édesapja nincs otthon, akkor is bement volna a nála lévő kulccsal a lakásba. Polgári jogi igényét is előterjesztette a vádlottal szemben, minimum ötmillió forintos kártérítésre.

Csak részben

A vádlott csak részben ismerte be a bűncselekmény elkövetését, tagadta ugyanis annak nyereségvágyból, illetve különös kegyetlenséggel való elkövetését, továbbá tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le, így az ügy előkészítő ülésen történő befejezésének feltételei nem álltak fenn. A törvényszék április 2-án kezdi meg az ügy tárgyalását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában