teljesen leégett

2020.01.20. 20:00

Gyújtogatásra gyanakodik a víkendház új tulajdonosa

Csak tíz nap múlva tudták meg, hogy leégett a víkendházuk.

Tóth Balázs

Leégett a víkendház

Fotó: Tóth Balázs

Leégett január 4-én egy víkendház Miskolctapolca külterületén. Tulajdonosa csak akkor értesült róla, amikor január 13-án villanyszerelés miatt kilátogatott a házhoz. A lángok a házon belül csaptak föl, egy gázpalack fölrobbant, a tető beomlott.

Próbálták kideríteni, hogy kié

A tűzoltóknak akkor kell értesíteniük a tulajdonost, ha hatósági feladatot látnak el, de az oltás nem az. Az esetnél kint voltak a rendőrök is, ők megpróbálták kideríteni, ki a tulajdonos, de nem sikerült.

A tűzoltást követően a katasztrófavédelem munkatársai átvizsgálták a helyszínt, de az akkor rendelkezésre álló adatok alapján nem merült fel bűncselekmény gyanúja. Mivel az oltást követően további személy- vagy vagyonbiztonsági kockázat már nem állt fenn, ezért a helyszínről elvonultak és a történtekről jelentést írtak parancsnokuknak.

Janasóczki Attilától, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, az alkalmazott protokoll szerint a jelentést általános számra iktatták és az itt érvényben lévő általános, harmincnapos ügyintézési határidőn belül lehetséges a még szükséges feladatokat (így például a tulajdonos kilétének megállapítása, kiértesítése) végrehajtani. A tulajdonost a közhiteles ingatlannyilvántartásokból történő adatigényléssel tudhatták volna meg, de ezt már nem vették igénybe, mert időközben a rendőrségen feljelentést tett a tulajdonos.

Kiírás a falon

A leégett víkendházról a tulajdonos Jánosik Viktor elmondta, az ingatlant, amely végrehajtás alatt állt, 2019 nyarán vették családi összefogással, pihenés céljára. A végrehajtó december 18-án adta nekik birtokba, ám mivel az előző tulajdonos személyes holmijai benn voltak, egy hónapot kapott arra, hogy elvigye azokat. A határidő most január 18-án járt volna le. December 18. előtt nem is mehettek be a portára, mert a korábbi tulajdonos nem adta önként át a kulcsot. A birtokba adás után lakatossal zárat cseréltek a bejárati ajtón és lakatot is a kerítésen.

– A korábbi tulajdonost hivatalos levelekben próbálta értesíteni a végrehajtó, de egyet sem vett át. A végrehajtó a kerítésre is kitűzött egy jegyzőkönyvet és felszólítást, egy telefonszámot is megadott neki. Mi január 3-án kijöttünk szétnézni, akkor szét volt tépve a levél a kapu előtt. Legközelebb január 13-án jöttem ki, akkor pedig ez a látvány fogadott. A rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tettünk, hogy aki felelős érte, elnyerje méltó büntetését – mondta Jánosik Viktor. Elmondta azt is, hogy az egyik belső falon volt egy kiírás is: „tönkretettétek az életemet, ha ezt akartátok, megkaptátok, boldogok lehettek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában