Bíróság

2020.01.14. 17:30

Eredményes egyezség: elítélték az adócsalókat

A csalók által felépített rendszer egyértelműen adókijátszásra irányult.

Az ítélet jogerős

Forrás: ÉM

Fotó: Chris Ryan / Alamy

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt hat személy ellen költségvetési csalás bűntette, csődbűncselekmény bűntette és hamis magánokirat-felhasználás vétsége miatt.

A vád szerint az egyik vádlott ügyvezetése alatt működő, elektronikai termékekkel foglalkozó gazdasági társaság Hongkongból szerzett be termékeket magyarországi forgalomba hozatallal. A cég a vádlott-társai által képviselt gazdasági társaságoktól számlákat fogadott be, és azok áfatartalmát jogellenesen levonásba helyezte.

Fura láncolat

A láncolatban voltak országhatáron kívüli gazdasági társaságok is és olyan közbeiktatott cégek, amelyek a számlák szerint az árukat további cégeknek értékesítették, majd az adó megfizetése nélkül elérhetetlenné váltak.

A felépített rendszer adókijátszásra irányult, a vádlott részéről az elektronikai termékek európai közösségi értékesítése nem volt igazolható. A vádlott adólevonási jogot nem gyakorolhatott volna, cselekményével áfa adónemben a költségvetésnek 69 717 068 forint kárt okozott.

A gazdasági társaságot az adóvizsgálat hatálya alatt értékesítették, és létrehoztak egy újabb gazdasági társaságot, amely átvette az eredeti kft. helyét. Ezen az egyik vádlott-társ ügyvezetésében működő gazdasági társaság valótlan tartalmú számlákat fogadott be, azokat adóbevallásaiban felhasználta, és ezzel áfa adónemben a költségvetésnek 51 043 000 Ft vagyoni hátrányt okozott. A büntetőeljárás nyomozati szakaszában mind a hat vádlott az új büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint a bűnösség beismeréséről és annak következményeiről egyezséget kezdeményezett a vádhatósággal. Az egyezségben valamennyien beismerték a bűncselekményeket, tudomásul vették azok jogi minősítését, közülük a vagyoni hátrány okozásával érintett két vádlott vállalta annak teljes összegű megtérítését.

A két vádlott a vagyoni hátrány összegét az adóhatóság letéti számlájára befizette.

A Miskolci Törvényszék előkészítő ülésen az egyezséget jóváhagyva, az ügyészi indítvánnyal egyezően, valamennyi vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Az ítélet jogerős

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában