Csaló gázosok

2019.11.15. 17:30

Vádat emeltek ellenük, de folytatják a csalást

Legalább két kövesdit tévesztettek meg nemrégiben a miskolci címre bejegyzett a miskolci MC Intergáz Kft. emberei, akik a gázkészülékek ellenőrzését, majd mondvacsinált hibák javítását ígérték, erősen túlárazva.

Tóth Balázs

Illusztráció

Forrás: ÉM-archívum

Az egyik rászedett nő fia elmondta, édesanyjához azzal csöngettek be, hogy a gázszolgáltató megbízásából ellenőrzik a gázkészülékeket. A férfiak nyakba akasztós igazolványt mutattak, majd megnézték a három konvektort és a gáztűzhelyet, és azt mondták, ma már szabálytalan a csatlakozásuk, flexibilis csőre kell cserélni és ez 46 ezer forintba fog kerülni. Ebből 23 ezer forintot előre kifizettettek azzal, hogy majd 15 nap múlva jönnek a munkát elvégezni. Ezután autóba ültek és elmentek. A szerződés szerint az előre kifizetett össze bánatpénz, ami, ha a háztulajdonos áll el a szerződéstől, nem jár vissza. Ezen kívül a javítás előtt kell kifizetni a pénz másik felét is. A cég vezetője szerint – akit csak sokára ért el – ők nem állították, hogy kötelező kicseréltetni ezeket az alkatrészeket, ezzel a ház tulajdonosa bízta meg őket.

Egy másik esetben 18 ezer forintot vittek el egy háztól, de korábbi esetek is kiderültek, volt, ahol három golyós csapot cseréltek ki 36 ezer forintért. Egy idős asszonynak 180 ezer forintjába került volna a munka, s 80 ezret akartak tőle előlegnek, végül beérték 20 ezerrel. A felhívott ember bánatpénznek nevezte az összeget.

Netes fórumokon a panaszosok

Az MC Intergáz embereire számos internetes fórumon gyűlnek a panaszok, hasonló módszerrel csaptak be borsodi, hevesi és Pest megyei időseket is. A miskolci cég tulajdonosa K. Géza, ügyvezetője fia, szintén K. Géza. A vállalkozás 2016-ban majdnem 4,5 millió, tavalyelőtt pedig majdnem hatmillió forint bevételt ért el, a tavalyi évről nem adott le beszámolót.

Nem ez az első hasonló „üzletük”, az ifjabb Géza vezette, de édesanyja révén rokon nő nevén lévő másik cég 2016-ban jutott a felszámolás sorsára. A Detector System Kft. 2012-ben alakult, a következő években általában 3-4 millió forint feletti bevételt könyvelt el és minden évben veszteséges volt. Egy Békéltető Testületi dokumentum szerint szén-monoxid mérőre beszéltek rá például egy 83 éves, kezelés alatt álló asszonyt, aki 26 ezer forintot fizetett ki nekik.

A két férfinak egyébként november 15-én áll bíróság elé korábbi hasonló 2017. januárja és 2018. április közötti cselekményei miatt. A Dunakeszi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat velük szemben, amiért magukat gázszerelőnek kiadva 151 idős embertől csaltak ki pénzt.

Több megyében is

Jellegzetes formaruhában, nyakukban arcképes igazolvánnyal idős emberek lakásánál kopogtattak. Azt állították, hogy a gázkészülékeket kell ellenőrizniük. Ennek okát esetenként másként jelölték meg: egy gázszolgáltató, a katasztrófavédelem megbízásából vagy egy EU-s norma előírásai szerint teszik mindezt. A sértettek beengedték őket. A lakásokban felületesen szemrevételezték a gázkészülékeket, majd felsorolták a lakóknak azokat az alkatrészeket, amiket egy törvényi előírás szerint haladéktalanul le kell cserélni. Azt állították, hogy ezt a munkát kizárólag az ő cégük végezheti el. Szerződést írattak alá az idős emberekkel, megjelölve a munkadíjat és a tényleges munkálatok időpontját. Az előleget azonnal kérték készpénzben.

A vádlottak az esetek zömében nem tértek vissza, és nem végezték el munkát. Néhány helyen bizonyos alkatrészeket kicseréltek ugyan, de azt semmi sem indokolta, a gázkészülékek hibátlanul működtek. A két férfi Pest megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein és a fővárosi kerületekben lakó 151 embertől tízezer forinttól 74 ezer forintig terjedő összeget zsebelt be előlegként vagy munkadíjként.

A sértettek gázkészülékei a jogszabályoknak megfelelően lettek beszerelve és üzembe helyezve. Felújításuk, karbantartásuk nem volt indokolt. Magyarországon egy cég kizárólag akkor végezhet gázkészülék szerelést, ha legalább egy tagja a gázszerelők nyilvántartásában szerepel. A vádlottak cégének ilyen tagja nem volt. A két férfinak gázszerelői szakképzettsége sem volt.

A Dunakeszi Járási Ügyészség 151 rendbeli csalás bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja a férfiakat. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádlottakkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában