Miskolc

2019.11.20. 18:00

Faltörő kos és kutyás bevetés

A középiskolások mellett az általános iskolások is bepillanthattak a rendőri hivatás rejtelmeibe.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

Évente kétszer tart nyílt napot a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium, így történt ez péntek délelőtt is. A diákok láthatták az intézmény életét, a sokrétű rend­őrképzés helyszíneit, módszereit; az érettségi előtt álló érdeklődők a nyílt nap során pedig választ kaptak a felvételivel és a jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseikre is.

Látványos bemutatók

– Az előző évekhez képest kicsit továbbgondoltuk a felvételi előtti nyílt nap programját – tudtuk meg Kőhalminé Mizsei Orsolya rendőr őrnagytól. – Azon túl, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési és közlekedési szolgálati ága itt van, meghívtuk a készenléti rend­őrséget is, hogy tartsanak bemutatót. Továbbá a megyei rendőr-főkapitányság beavatkozó egysége, a készenléti rendőrség és az ORFK toborzórészlege – „Legyél Te is rendőr!” –, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) is képviselteti magát. Komplex rendvédelmi bemutatót tartunk, és a célunk globális. Továbbra is az a fő célunk, hogy minél több fiatal jelentkezzen a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumba, de szeretnénk érzékenyíteni a fiatalokat arra, hogy milyen a rendvédelmi életpálya és mi vár rájuk, ha ezt választják.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Bevetési Osztályának bemutatója a faltörőkos-program volt. Először elmagyarázták a gyerekeknek, hogy akkor vetik be a faltörő kost, ha a rendőröket többszöri, hangos kopogást és szóbeli felszólítást követően sem engedik be egy magánlakásba. Azt is megtudták a nebulók, hogy ez nemcsak az elkövetők kézre kerítésekor, hanem életmentő szituációkban is szükséges lehet. Utóbbiak közé tartoznak azok az idős, egyedülálló emberek, akiket otthonukban súlyos baleset ér és nem tudják kinyitni az ajtót. A programhoz hozzátartozott, hogy a faltörő kost, egy tapasztalt rendőr segítségével, a csillogó szemű általános iskolások is kipróbálhatták. A középiskolások nagy érdeklődéssel figyelték a lövészeti és önvédelmi bemutatót; a Készenléti Rend­őrség Kelet-Magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztály XXI. Határvadász bevetési osztály másodéves diákjainak dinamikus bemutatói pedig teljesen lenyűgözték őket.

Értük vagyunk

„Azért hívtunk meg már általános iskolásokat is, hogy időben elkezdjük tudatosítani bennük, hogy létezik rendvédelmi életpálya és vannak, akik azért választják ezt a hivatást, mert szeretnék jobbá tenni a társadalmunkat és fejleszteni a közbiztonságot” – tájékoztatott Kőhalminé Mizsei Orsolya.

Mindenkitől ellopták a show-t a megyei rendőr-főkapitányság kutyái, akik bravúrosan és látványosan hatástalanították az összes szituációban a potenciális bűn­elkövetőt.

– A kutya fő szerepe a bűnmegelőzés, de tömegkezelési feladatok ellátása során is be szoktuk vetni őket – tájékoztatott Zentai György rendőr főtörzszászlós, kiképző, kutyavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában