dövényi gyilkossági ügy

2019.11.26. 11:30

Emésztőbe dobták bele a holttestet

A Debreceni Ítélőtábla másodfokon ma tárgyalja a brutális dövényi gyilkosság ügyét.

Szaniszló Bálint

A bíróságon

Forrás: ÉM

A dövényi gyilkosság néven ismertté vált bűnügyben a négy vádlott és a későbbi áldozat jól ismerték egymást, az eset napján – 2018. február 4-én – is együtt szórakoztak Dövényben, a helyi kocsmában. A társaság többször összeveszett, azonban a kocsma bezárása után is folytatták az italozást. A vita elmérgesedett közöttük, négyen elhatározták, hogy megölik ötödik társukat. Az első rendű vádlott élettársa, a harmadrendű vádlott nő hazament, majd az autójában késsel, bicskával, karddal tért vissza.

Időközben a helyszínre érkezett a későbbi áldozat barátnője is, aki kérlelte élettársát, hogy menjenek haza, azonban a férfi nem hallgatott rá. Este 11 óra körül valamennyien beültek az autóba azzal, hogy a közeli településre mennek. Az autót az első rendű vádlott élettársa vezette, a hátsó ülésen a két férfi vádlott között ült a sértett, az anyósülésen a barátnő utazott.

Kivégezték a férfit

Az indulás után az első rendű vádlott közölte a sértettekkel: „Most meghaltok mind a ketten.”, majd előkerültek a kések is. A sértettek kérték, hogy engedjék el őket, válaszul azonban a férfi több szúrást és vágást kapott.

Putnokra érve az első rendű vádlott korábbi élettársának – ő az ügy negyedrendű vádlottja – a házához mentek, a még életben lévő férfit a pincébe vonszolták, és magukkal vitték a barátnőt is. A pincében a két férfi vádlott a magukkal hozott karddal és késsel többször megvágta, megszúrta a sértettet, a barátnőjét pedig megöléssel fenyegették és arra kényszerítették, hogy végignézze élettársa kivégzését. Fenyegetésüknek nyomatékot adva, a harmadrendű vádlott nő a nála lévő késsel combon szúrta a rémült nőt.

Itt rejtették el a megölt férfi holttestét Fotó: BAZMRFK

A holttestet szőnyegbe csavarták, betették az autóba majd hozzáláttak a nyomok eltüntetéséhez: a véres ruhákat, a cselekmény során használt bicskát és a sértett telefonját elégették, a vérnyomokat feltakarították, majd a sértett holttestét visszavitték Dövényre, ahol egy emésztő gödörbe dobták. A sértett sebesült barátnőjét egy napon át fogva tartották, fenyegették, megtiltották, hogy az esetről bárkinek beszéljen. Másnap a nő bejelentést tett a rendőrségen.

Enyhítésért fellebbeztek

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2019 júniusában a vádlottak közül hármat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és személyi szabadság megsértésese miatt mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint az emberölést a két férfi vádlott társtettesként, a nő bűnsegédként követte el. A törvényszék a két férfit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A nőt bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és testi sértés kísérletének bűntette miatt 25 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A negyedrendű vádlottat bűnpártolás bűntette miatt a bíróság 4 év börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. Az ügyész a harmadrendű vádlott terhére is életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában