Mezőkövesd

2019.11.05. 20:30

Egyik oldal csúszott, másik nem

A Mezőkövesdi Járásbíróságon folytatódott kedden a 2016. decemberi, M3-ason, Mezőkövesd és Mezőkeresztes között történt tragikus buszbaleset ügye. A bíróság tanúkat hallgatott meg, a felborult buszon utazókat, illetve egy már nyugdíjas útellenőrt.

Tóth Balázs

Először a korábbi közutas szakembert hallgatták meg, aki elmondta, este kilenckor indult Kálból és este tizenegy után négy perccel fordult vissza a szentistváni úti zervizkijáratnál a 130,8 kilométernél, hogy megkezdte útját Gyöngyös felé. Ez már az Emődi Üzemmérnökséghez tartozik, ahogyan a két kilométerrel odébb lévő baleseti helyszín is. Elmondta, több helyen is megnézte a burkolatot a jobb pályán és nem csúszott, a sókoncentráció is rendben volt, ezüst-nitráttal ellenőrizte. Elmondta, nem sokkal később, miután visszafordult, a jobb útpálya már csúszós volt és több baleset is történt. Olyan szakaszon is, ahol a túloldalon a rendőrök száraz utat tapasztaltak.

Ezzel kapcsolatban elmondta, előfordul, hogy a szalagkorlát két oldalán eltérőek a körülmények. Kérdezték arról, hogy mi indokolta, hogy a baleset után sózni kezdjék az utat, ha előtte két nappal már sózták és maximális volt a szer koncentrációja? Válaszában elmondta, ez az emődiek döntése volt. Előfordul, hogy a hajnali fagyokra készülnek, de az is, hogy központi utasításra kivonulnak a sószórók.

A balesetet szenvedett busz utasai közül nem mindenki emlékezett arra, volt-e ütközés. Az utasok nem a forgalmat nézték, hanem inkább tévéztek. Volt, aki elmondta, Budapesten is hideg volt már, köd és ködszitálás is volt, de az út nem volt csúszós. A busz jó sebességgel ment, de nem fékezgetett, nem csúszkált. Azt mindenki egybehangzóan állította, miután kimenekültek a felborult járműből, a távolabb várakozó mentőkig csúszkálva kellett, hogy elmenjenek, mert síkos volt az úttest. Egy férfi elmondta, az ütközés után kezdett kacsázni a busz, érezhető volt, ahogy el-, majd visszakormányoz a sofőr, azután pedig fölborulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában