Családon belüli erőszak

2019.11.17. 14:00

Családon belüli bántalmazás: több száz intézkedés

Kötelesek lépni a rendőrök, nem kell, hogy vér folyjon hozzá.

Horváth Imre

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Címlapokra, és fókuszba került a családon belüli bántalmazás ügye, köszönhetően a miskolci Orosz Bernadettnek, aki kiállít a nyilvánosság elé, miután volt barátja agyba-főbe verte. Kíváncsiak voltunk, mi a rendőrségi eljárás ezeknél az ügyeknél, milyen segítségre számíthatnak a bántalmazottak.

Családi kör

Amikor családon belüli erőszakról beszélünk, akkor fontos tisztázni, hogy ki számít családtagnak, és így mikor áll fenn ez a törvényi tényállás, szögezte le beszélgetésünk elején Simkó Imre és Fórizs Zsolt, mindketten a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának alezredesei. Ebben pedig benne van a jelenlegi és volt házastárs, élettárs, barát, barátnő, akkor is, ha erről nincs papírjuk, a gyerekek – örökbefogadott és nevelt is –, szülők, nevelőszülők, nagyszülők, elég tág tehát a kör.

A rendőrök hangsúlyozzák: minden esetben intézkednek, és nem csak a családtag tehet bejelentést. Ha jelzés érkezik a rendőrséghez járőrt küldenek a helyszínre, akiknek ha az erőszakról nyilatkozik a sértett, vagy nem nyilatkozik ugyan, de látható jelek vannak jogszabályi kötelessége eljárni.

– A járőr nem mérlegelhet, intézkedési kötelezettsége van. Ilyenkor alkalmaznia kell a ideiglenes megelőző távoltartást, ami egy azonnali beavatkozást tesz lehetővé. Ez a bántalmazót 72 órára tartja távol a sértettől még akkor is, ha a sértett ezt nem kéri. Ha szükséges a bántalmazót előállítjuk, amíg a határozatot meghozzuk és kézbe kaphatja, de távollétében is megszülethetett a határozat. Azt is hangsúlyozni kell, hogy nem csak fizikai bántalmazásnál alkalmazzuk ezt, a verbális erőszak, vagy például a lakás feldúlása, anyagi károkozás is elég lehet hozzá, nem igaz tehát az a vád, hogy a rendőrök csak akkor intézkednek, ha vér folyik. Éppen a komolyabb bántalmazás, vagy tragédia megelőzését szolgálja ez az intézkedés – mondta el Fórizs Zsolt.

Ha valaki megszegi az ideiglenes megelőző távoltartást annak súlyos következményei lehetnek. Ehhez az sem kell, hogy újra bántalmazza a sértettet, elég, ha csak a 72 óra alatt újra megjelenik nála már azonnal őrizetbe veszik. Ilyenkor 72 órán belül bíróság elé állítják, ott pedig könnyen születhet elzárással járó határozat is.

– Tegyen bejelentést, aki lát, tud ilyen családon belüli bántalmazásról, mert mi csak akkor tudunk segíteni, ha jelzést kapunk. Ha nincs a bántalmazotton külsérelmi nyom, sem a helyszínen nem látszik, hogy bármi történt volna, nincs szemtanú, és a sértett tagadja a bántalmazást, akkor áll csak elő a helyzet, hogy nem tudunk intézkedni. Ha van szemtanú, a sértetten külsérelmi nyomok vannak, látszik a lakáson a dulakodás nyoma, akkor a kollégák eljárást fognak indítani, még, ha a sértett tagadja is a bántalmazást – hangsúlyozta Simkó Imre.

Éppen a napokban indult el egy kampány a rendőrség és több társszerv együttműködésében, amelynek címe A csend a legnagyobb sikoly, halld meg! Ebben a családon belüli erőszakra, bántalmazásra fókuszálnak, plakátok, anyagok, kisfilmek segítségével igyekeznek eljutni minden korosztályhoz a következő egy hónapban.

Bernadettnek is segítenek

A megyei főkapitányságon idén már több száz ideiglenes megelőző távoltartási határozatot adtak ki, nincs olyan nap, hogy ne születne ilyen. Mint mondják a kép vegyes, bár jobbára férfiak ellen születik ilyen, aki a párját, és/vagy a gyermekeit bántalmazza, de van fordított esetre is példa, amikor a nő bántalmazza a férfit, de olyan is előfordult, hogy unoka ellen hozták meg, aki a nagyszüleit bántalmazta.

– Meg kell még említenünk az áldozatsegítő szolgáltatást, ami egy állami segítségnyújtást jelent, a főkapitányság referense minden esetben tájékoztatja erről az áldozatokat, Bernadettel is felvettük a kapcsolatot a héten. Ez széleskörű segítségnyújtást jelent, ami szociális, anyagi, jogi területen is támogatja az áldozatot, pszichológus is rendelkezésre áll – tették hozzá.

Egy bántalmazást három évig terjedő börtönnel is büntethet a bíróság, ha a személyi szabadságát is megsérti a vádlott a sértettnek, akkor öt év lehet a felső határa a büntetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában