nyéstai emberölés

2019.10.08. 14:00

Nyolcvan év fegyház a nyéstai brutális támadóknak

Tizenhárom hónappal az első, előkészítő tárgyalást követően elsőfokú ítélet született a nyéstai emberölésként elhíresült ügyben.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Mint ismeretes, egy öt fős, rokonokból, két nőből és három férfiból álló abaújszolnoki társaság éjjel rátörte az ajtót a nyéstai, 87 éves Ágnes nénire, majd brutálisan agyonverték a spórolt pénze miatt. Azt pedig nem véletlenül írjuk, hogy elsőfokú határozat született meg kedden reggel a Miskolci Törvényszéken, ugyanis az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Így másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt majd arról, hogy jól állapította-e meg az elsőfokú bíróság a tényállást, helyes következtetéseket vontak-e le a rendelkezésre álló adatok, bizonyítékok alapján, és megfelelő-e az öt vádlottnak kiosztott, összesen nyolcvan évnyi fegyházbüntetés mértéke.

Kirívó brutalitás

Az elmúlt években nem egy hasonló ügy került a törvényszék elé, amikor idős, egyedül élő embereket vertek agyon, vagy bántalmaztak súlyosan a saját otthonukban megyénkben, hogy megszerezzék pár tízezer forintjukat, vagy egyéb értéktárgyukat, így mondhatni elharapództak az ilyen esetek, ami miatt a társadalom megfelelő súlyú büntetéseket vár el. Brutalitásában azonban Ágnes néni esete még ezek közül is kirívó. Az idős asszonynak egy vascsővel gyakorlatilag szétverték az arcát, a hivatalos megfogalmazás szerint az arckoponyasérülések az élettel összeegyeztethetetlenek voltak, és az átlagost jóval meghaladó testi és lelki gyötrelemmel jártak.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=zwqJfTVkzJA

Az elsőrendű vádlott, L. M. nem jelent meg az ítélethirdetésen, az előkészítő ülés kivételével nem vett részt a tárgyalásokon. A más ügy miatt börtönbüntetését töltő férfi a másodrendű R. B. nevelt fia, és állítása szerint folyamatos fenyegetéseket kap nevelőapjától a börtönben, hogy „vigye el a balhét”. R. B. tagadja a tett elkövetését, a harmadrendű G. Zs. még azt is, hogy ott volt, míg a két nő, G. E. és M. K. azt elismeri, hogy bementek az udvarra, de a lakásba nem léptek és a bántalmazásban nem vettek részt.

Poligráfos vizsgálat is volt

A dr. Zelenáné dr. Rácz Gabriella ügyész által benyújtott vádat tette magáévá a törvényszék is az egy évnyi tárgyalássorozat alatt, amely során DNS és poligráfos vizsgálatra, szakértőkre, pszichológusra is szükség volt. Eszerint az ötödrendű vádlott, M. K. elpanaszolta a többieknek, hogy, ha nem sikerül ételt vennie a gyerekeknek, akkor a gyámhivatal elveszi tőle őket. Megemlítette, hogy ismer egy idős nőt Nyéstán, aki mindig tart otthon pénzt, azt is tudja hol, meg lehetne tőle szerezni. A három férfi és a két nő megbeszélte, hogy elmennek az idős nőhöz, betörnek hozzá. Magukhoz vettek egy vascsövet és zoknit, illetve kesztyűt, majd Abaújszolnokról egy földúton átsétáltak Nyéstára, a kerten keresztül mentek be a 87 éves nő portájára. A két nő kint maradt, majd a harmadrendű vádlott berúgta az ajtót és bementek a nyári konyhába, ahol az idős nő aludt. Az felébredt a zajra, ezért a másodrendű vádlott R. B. a vascsővel legalább 12 alkalommal megütötte, főleg az arcán, fején. Az elsőrendű vádlott látva a bántalmazást kiszaladt, de később visszatért. Átkutatva a nyári konyhát a vádlottak megtalálták az idős nő elrejtett pénzét, az azonban az eljárás során nem derült ki, hogy mennyiről van szó. Ezt követően ugyanazon az úton hazamentek, de ott felejtették a vascsövet, amiért visszamentek.

Dr. Lengyel Andrea kirendelt bíró határozata szerint a Miskolci Törvényszék az első rendű vádlottat 16, a másodrendűt 20, a harmadrendűt 18, a negyedrendűt 12, míg az ötödrendűt 14 év fegyházbüntetésre ítélte. Az első- és harmadrendű vádlottnak három-három év felfüggesztett börtönbüntetése volt az eset elkövetésekor, ezeket szintén le kell ülniük. A három férfit 10, míg a két nőt 8 évre tiltották el a közügyek gyakorlásától és az öt vádlottnak a felmerült, több, mint 19 millió forintnyi bűnügyi perköltséget is ki kell fizetnie. A másodrendű vádlottat emberölés elkövetőjeként, míg a másik négyet bűnsegédként ítélte el a törvényszék.

Folytatás másodfokon

Az ügyésznő súlyosbításért fellebbezett (ezért a tettért akár életfogytiglani börtönt is kaphatnának a vádlottak), illetve a harmadrendű vádlott esetén, akinél nem volt megállapítható, hogy részt vett-e a bántalmazásban, de ott állt a másodrendű mellett, így a társtettesi megállapítást is szeretnék. A vádlottak és védőik a tényállás téves megállapítás, és téves jogi minősítés miatt tett fellebbezést, illetve másodsorban enyhítésért, a harmadrendű felmentésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában