statisztika

2019.08.27. 14:00

Túl magas az ittasan okozott balesetek aránya

Az összes baleset tekintetében és az utakon elhunytak esetében sem állunk igazán jól.

Horváth Imre

Ez a Szerencshez közeli baleset a 37-es főúton sajnos áldozatokkal is járt

Fotó: Vajda János

Bár nem megyénkben van a legtöbb ittas vezető, itt okoznak a legtöbben balesetet.

Érdekes adatokat lehet kiolvasni az Országos Rendőr-főkapitányság adatai által készült rendőrségi térképtárból, ha valaki a baleseti adatokat és kimutatásokat veszi górcső alá.

Az év első négy hónapjának adatait áttekintve például látható, hogy a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számát tekintve megyénk az első hat, cseppet sem elit társaságában tudhatja magát. Ennél is előrébb vagyunk a rangsorban a halálos kimenetelű, illetve a közúton balesetben elhunytak számát tekintve.

Érdekes az adatokat az ittas vezetések tekintetében összevetni. Megyénkben ugyan nem kiemelkedő a „színes szondát fújó” sofőrök száma, és Miskolc sem áll rosszul a megyei jogú városok rangsorában az elindult eljárások tekintetében, azonban a rendőrség tudomására jutó balesetek 13,5 százalékát ittas vezető okozza, ami az országban a legmagasabb arány.

A közelmúltban írtunk arról, hogyan áll megyénk a bűncselekmények tekintetében az ország többi részéhez képest, most ugyanezt megnéztük a balesetek tekintetében is. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai által készült rend­őrségi térképtár ezúttal is a segítségünkre volt az adatok összehasonlításában.

Az első hatban

A térképtár adatait többféleképpen leszűrve lehet két kattintással kiértékeltetni és térképen megtekinteni. A keresések áttekintését kicsit nehezíti, hogy a térkép nem tartalmazza a megyék, illetve a járások nevét, valamint, hogy az időintervallumnál csak a beállított sablonokat alkalmazhatjuk – a balesetek tekintetében nagyrészt csak az elmúlt harminc nap adatai állnak rendelkezésre, jelesül a júliusi számok. Míg bizonyos összehasonlításokban az év első harmada, vagyis a január 1-től április végéig begyűjtött adatok láthatóak. A publikus felületen megtekinthetők a bűncselekmények és a balesetek adatai, ahogy a fertőzöttségi térkép is, amelyről a közelmúltban írtunk.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy a személysérüléses közúti közlekedési balesetek tekintetében miként állunk a többi megyéhez képest. A Digitális Térképészeti Rendszer adatai szerint az év első négy hónapjában megyénkben 193 ilyen eset volt, amellyel a 19 megye rangsorában a hatodik helyet tudhatjuk magunkénak Fejérrel holtversenyben. Előttünk Pest (511), Győr (235), Szabolcs (232), Hajdú (216), és Bács-Kiskun (213). Budapest az összes, 4431 balesetnek majd a negyedét, 1038-at „tudhatja a magáénak”.

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek megyénkben az első négy hónapban

Ebből a 193 személysérüléses balesetből megyénkben 131 volt könnyű sérüléses kimenetelű, míg 54 súlyos, 8 baleset pedig halálos. Míg a könnyű és a súlyos esetén nagyjából ugyanaz az arány a megyék között és a hatodik, hetedik helyet foglaljuk el, addig a halálos kimenetelű baleseteknél sajnos előrébb állunk a rangsorban, előttünk csupán Pest (23), Győr (12) és Komárom (9) áll. Tolnában 1, Nógrádban és Vasban mindössze 2 ilyen baleset fordult elő négy hónap alatt. Ebben a 8 halálos kimenetelű balesetben 11-en vesztették életüket, Pest megyében 25-en, Győrben 21-en haltak meg a közutakon.

Százból 13 eset

Érdekes adat az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek százalékos aránya, amely Borsodban 13,5 százalék, ami elég is volt arra, hogy megyénket az élére repítse ennek a nem túl hízelgő összehasonlításnak. Mögöttünk Bács (12,7), Szabolcs (12,5) és Baranya (12,1), a többi 15 megye esetén tíz százalék alatti ez az arány.

Ha már az ittas vezetésnél tartunk, a 24.hu közérdekű adatigénylés keretében kérte ki az Országos Rendőr-főkapitányságtól az első félév ittas vezetéses ügyeire vonatkozó adatokat, eszerint Somogybabodon a legnagyobb az egy főre jutó ittas vezetések száma a települések között, míg a második Kékkút, a harmadik pedig Paloznak. Miskolcon az év első hat hónapjában 77 bűncselekmény és 38 szabálysértés kategóriába eső ittas vezetéses ügy volt, ami egyáltalán nem rossz, főleg annak függvényében, hogy előttünk nagyobb számokkal kisebb lélekszámú városok állnak a sorban, mint például Sopron, Pécs, Kecskemét vagy éppen Győr. Visszatérve a Digitális Térképészeti Rendszer adataihoz, azt láthatjuk, hogy 2018-ban megyénkben 1229 esetben színeződött el a szonda a közúti ellenőrzések során, ami szintén nem egy rossz adat (vagy, hogy szállóigévé vált mondatot idézzünk: nem jó, de nem is tragikus), ennél nyolc megyében is magasabb számokat rak a térképre a rendszer. Nem sok tehát az ittas vezető nálunk, viszont arányukban több balesetet okoznak.

Gócpontok, esetek

Baleseti gócpontnak Miskolc belterülete mellett a 26-os, a 3-as, a 37-es és a 35-ös főutakat jelzi a térkép. Július hónapból egy súlyos buszbalesetet jegyeznek Ózdnál, három súlyos teherautó-balesetet Miskolcon, egyet Sajóivánka előtt a 26-oson és egyet Sátoraljaújhelynél. Halálos személyautó-baleset nem történt megyénkben, míg súlyos kettő esetben Miskolcon és négy a közvetlen környékén, kettő Tiszalúcon és Sárospatakon, egy Golopnál, Novajidránynál, Méránál, Hidasnémetinél, Gagyapátinál, Kazincbarcikán, Ózdon és Serényfalvánál. Halálos motorkerékpár-baleset szintén nem történt megyénkben júliusban, míg súlyosból kettő eset volt Miskolcon, illetve továbbiak Mályinál, Mályinkánál, Répáshutánál, Lillafüred után és Felsődobszánál. Kerékpárral és gyalogost érintően is három súlyos eset fordult elő, míg a különböző balesettípusoknál a könnyű kimenetelűeknél több eset is előfordult, ahogy az anyagi káros balesetek kategóriájában is találunk több esetet a rendszer térképén jelölve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában