Miskolc

2019.08.16. 08:00

Mérföldkő lesz az új központ

Már az utolsó simításokat végzik a rendészet új műveleti központjában.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Rövidesen átadják a Miskolci Önkormányzati Rendészet új Operatív Műveleti Központját, ide fut majd be annak a kilencszáz darab intelligens kamerának a képe, melynek egy része már most is működik, nagyobb részét viszont ezekben a hetekben, hónapokban telepítették vagy még telepítik.

„A kamerarendszer figyelhet arra is, ha rosszul lesz valaki a közterületen.” Kovács László

Utolsó simítások

– A berendezések java része már a helyén van, jelenleg a székek kicsomagolása, monitorok, számítógépek szerelése, üzemebe helyezése zajlik; a 24 monitorból álló, 11 méter hosszú, monumentális videófal viszont már készen van, és fogadja a kamerák képeit, a technikusok és informatikusok pedig azon dolgoznak, hogy ezek megfelelően jelenjenek meg – kezdi a létesítmény ismertetését Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője, vele jártuk be a már csaknem kész épületrészt.

Megtudjuk, a kivitelezés hónapok óta zajlik annak érdekében, hogy a több száz új kamera, a rendszer gerincét képező optikai hálózat és az egyéb kivitelezési munkák időben, szeptemberre készen legyenek. Kovács László Csaba szerint a központ kiemelten fontos szerepet tölt majd be Miskolc életében.

Többfunkciós

– Maga a létesítmény három részből áll: a kamerafalat és tizenhat munkaállomást magába foglaló tágas térből, ahol a térfelügyeleti szolgálat dolgozik majd, de emellett kialakítottak itt egy úgynevezett haváriatárgyalót is. Itt dolgozunk majd a társszervekkel, sőt akár a polgármesteri hivatal vagy éppen a városi cégek szakembereivel egy esetleges rendkívüli helyzet esetén. A helyiségbe szerelt monitorokon keresztül a kamerák képei is megtekinthetők lesznek, de televíziókkal is felszereltük, hogy ha szükséges, figyelemmel kísérhessük a híradásokat – részletezi az önkormányzati rendészet első embere.

Külön helyiséget is kapott itt a Mirend-Sec, innen fogják üzemeltetni a távfelügyeleti rendszert a velük szerződött cégeknél.

– Az adatvédelmi előírásoknak megfelelően ez a helyiség csak a biztonsági cég szakemberei által nyitható, viszont praktikus volt a helyiséget ide költöztetni, ugyanis egy esetleges jelzés esetén segítséget nyújthat nekik akár kameraképekkel a rendészet, sőt ha szükséges, akár együtt vonulhat majd ki a helyszínekre a rendész, a rendőr és a vagyon­őr – teszi hozzá a rendészet vezetője.

 

A kamerák képeit jelenleg fogadó helyiség egyébként jóval kisebb, ott mindössze öten férnek el egyszerre. A műveleti központban a tervek szerint jóval többen dolgoznak majd, de tartalék munkaállomások még így is lesznek, éppen azért, hogy szükség esetén a társszervek – katasztrófavédelem, rendőrség – vagy például az MVK szakemberei is hozzáférjenek a kameraképekhez.

– A térfelügyeleti rendszert üzemeltető rendészek a videófalon kívül saját munkaállomásukra is bekérhetnek majd képet: egy-egy számítógéphez három monitor tartozik, ahol egyszerre figyelhet élő képet, ezekre akár rá is közelíthet, tud térképet futtatni, mely jelzi a kamerák helyét, sőt az éppen járőröző kollégák rádiójelét is. Emellett pedig akár még a dokumentációt is el tudja végezni, mindezt csaknem egy időben.

Okosszoftver

Kovács László Csaba elmondása szerint már a néhány éve felszerelt kamerák is rendkívül jó minőségű képet biztosítottak, az újaknak köszönhetően viszont még a korábbiaknál is jobb felbontású, az optikai hálózatnak köszönhetően pedig folyamatos kép áll majd rendelkezésre.

– Ráadásul a rendszert üzemeltető szoftver okos, ami azt jelenti, hogy „megtanítható” bizonyos protokollokra. Figyelhet arra, ha rosszul lesz valaki a közterületen, de ha beprogramozzuk, az elhagyott tárgyakra, verekedésre, sőt akár a közúti szabálytalankodókra is felhívhatja a figyelmünket. De hívószavak alapján a rendőrség kérésére könnyebben kereshetünk majd a felvételeken, melyeket a jogszabályoknak megfelelően már harminc napig őrzünk – részletezi a rendészeti vezető.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet az országban az elsők között 2013. április 1-jén alakult meg azt követően, hogy 2012-ben egy jogszabályi változtatás lehetővé tette városi rendészetek szerveződését. Kovács László Csaba szerint bár az elmúlt években dinamikusan fejlődött a szervezet, a mostanihoz hasonló technikai fejlesztésben még nem volt részük.

– A kamerák, a szoftver, az optikai hálózat tervezése és létesítése a Modern városok programnak köszönhetően valósult meg körülbelül kétmilliárd forintból, a helyiség átalakítása, korszerűsítése és felszerelése pedig további körülbelül hatvanmillió forintból történt.

Rendészeti központ

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Operatív Műveleti Központ helyén korábban évtizedekig az Ifjúsági és Szabadidőház színházterme működött. A rendészeti vezető emlékeztetett, a tervek szerint idővel a teljes Győri kapui létesítmény a város rendvédelmét szolgálhatja majd.

– Fontos felhívni a figyelmet, hogy ez akkor és csak akkor valósulhat meg, ha az Ifjúsági és Szabadidőház a megfelelő működéséhez alkalmas helyszínt kaphat. Ezt a hírek szerint az egykori Szentpáli-iskola helyén alakítják majd ki. Ha ez megtörténik, a rendészet átköltözik a négyemeletes épületbe, a jelenlegi épületünk felsőbb szintjeire pedig a városi rend­őrkapitányság járőrszolgálati alosztályát várjuk, a tervek szerint ugyanis a rendőrök és a rendészek is az Operatív Műveleti Központból indulnak majd járőrszolgálatra – mondja Kovács László Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában