Nagycsécsi kerekasztal

2019.06.07. 09:30

Előadásokkal lépnek fel a drog terjedése ellen

Örök harc folyik a bűnüldöző szervek részéről a kábítószerek ellen, amelyek piacán mindig új ható- vagy éppen alapanyagok kerülnek elő.

Horváth Imre

Dr. Zacher Gábor egy korábbi miskolci előadásán

Fotó: Ádám János

Így az utóbbi évek „nagy slágere” az úgynevezett új pszichoaktív anyagok csoportja, amely sokféle anyagot magába foglal.

Kerekasztal-beszélgetés

A hivatalos megfogalmazás szerint az új pszichoaktív anyag az olyan tiszta formában vagy készítményekben található új kábítószer vagy új pszichotróp kábítószer, amely nem szerepel az Egyesült Nemzetek Szervezete kábítószerekről szóló 1961. vagy 1971. évi egyezményének jegyzékeiben, és amely hasonló fenyegetést jelenthet a közegészségügyre, mint a fenti egyezményekben felsorolt anyagok. A piaci elnevezése meglehetősen változatos: designer drogok, herbál, legal highs, fürdősók, stb. Ezekben a kábító szerekben gyakran veszélyes vagy egyenesen mérgező hatású vegyszerek vannak, és különösen elterjedtek vidéken és a hátrányos helyzetű, szegényebb néprétegben.

Nem kivétel ez alól megyénk sem, ahol szintén gyakran merül fel az új pszichoaktív anyag elnevezés kábítószeres esetek kapcsán, amelyek gyakran fiatalokat, sőt előfordul, hogy gyerekeket érintenek. Pedig a szakemberek sok mindent elkövetnek, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt. Ennek egyik élharcosa mások mellett dr. Zacher Gábor toxikológus, aki rendszeresen tart előadásokat a drogozás veszélyeiről.

A problémát érzékelve lakossági és kisebbségi önkormányzati kezdeményezésre kerekasztal-beszélgetést rendeztek a napokban Nagycsécsen, több önkormányzat és a rendőrség részvételével. A beszélgetésen – annak zárt körű mivolta miatt – nem vehettünk részt, de a megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megbeszélés eredményeként arról döntöttek, hogy mindent megtesznek a lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében. Ennek keretében a rendőrség felvilágosító, tájékoztató elő­adással készül a lakosság részére, melynek kapcsán további egyeztetéseket is tartanak még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában