Készenléti Rendőrség

2019.05.17. 14:00

Borsodi határvadászok épületavatója

Átadták a borsodi határvadászok bázisának szánt épületet Miskolcon. A komplexum sokrétű feladatot lát majd el.

Bájer Máté

A szalag átvágása (balról): Miskolczi Csanád, dr. Kontrát Károly, Fila Tímea és dr. Balogh János országos rend­őrfőkapitány

Fotó: Kozma István

Ünnepélyes keretek között adták át a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság határvadász Bevetési Főosztály III., a XXI. Határvadász Bevetési Osztály, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda miskolci bűn­üldözési osztály elhelyezésére szolgáló épületet. A komplexum a Hatvanötösök útján, a 112 Hívásfogadó központ mellett kapott helyet.

Miskolczi Csanád r. ezredes, a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság igazgatója ünnepi jelentésében elmondta, hogy a kormány 2016-ban döntött a határőrizet megerősítéséről. Ennek következtében háromezer új státusszal növekedett a rendőrség létszáma. Ez a bővítés teljes egészében a készenléti rendőrséget érintette: az eddigi hét mellett további nyolc határvadász bevetési osztályt hoztak létre, elsősorban vidéki székhelyeken.

A kormányhatározat alapján 2017–2018-ban összesen 96,9 milliárd forintot fordítottak a létszámfejlesztésre, a szükséges felszerelések biztosítására, a megfelelő infrastruktúra kialakítására. Miskolc mellett Győrben, Szegeden Szombathelyen, Nagykanizsán, Pécsett, Kiskunhalason, Debrecenben, Nyírbátorban, Orosházán és Kaposváron dolgozhatnak új épületekben a készenléti rendőrség munkatársai. A határrend és a közterületek rendjének fenntartása mellett az alegységek készenléti járműszolgálatot is ellátnak. Az új épület ehhez nyújt segítséget: akár több napon keresztül is biztosítja az állomány bevetési képességének fenntartását szolgáló kulturált körülményeket.

Számos funkciót ellát

Az objektum napi működését biztosító egységeket, szociális blokkokat, raktárakat, fegyverszolgálati és előadótermeket, pihenést biztosító helyiségeket, és egy garzonszállót is tartalmaz. Az utóbbinak még tart a felújítása. A B épületet, ami korábban a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozott, teljesen újonnan húzták fel – az itt található épületeket lebontották, és azok helyén alakították ki a szükséges teret. A most átadott B jelű ingatlan az állomány elhelyezésére épült: irodákat, teakonyhákat, raktárakat és különböző, pihenést szolgáló körleteket alakítottak ki benne. A teljes objektum összterülete 8226 négyzetméter.

– Azt gondolom, hogy nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a mai igazi ünnepnap, nemcsak a készenléti rendőrség személyi állománya számára, hanem a miskolciak és a megyében élők számára is – kezdte beszédét dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, majd így folytatta: a biztonság olyan érték, ami meghatározza mindennapjainkat. A mai átadással pedig nagy lépést tettünk afelé, hogy a biztonság erősödjön.

Megígérték, hogy ő lesz az első

A díszes keretek közt átadott épület szalagátvágásán az a Fila Tímea törzsőrmester is részt vett, akinek egy súlyos autóbaleset után amputálni kellett a jobb lábát. A táncos karriert dédelgető rendőrnő, aki a déli határon is szolgált, egy protézis segítségével állt talpra. A főkapitány személyesen ígérte meg neki a betegágya mellett, hogy ő mehet majd fel először az épület lépcsőjén – árulta el a rendőrség egyik munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában