Furcsa

2024.07.05. 14:00

Megboldondult az időjárás: Péterpálkor már javában arattak - képekkel

A szokásosnál jóval korábban megkezdődtek az aratási munkák vármegyénkben is. A szakember szerint előreláthatólag közepes termés várható, egy kicsit gyengébb minőségben, mint a megszokott.

Gárdonyi Edina

Javában dolgoznak a kombájnpk

Fotó: Imre György

Péter és Pál napját az aratás kezdeteként tartják számon, a népi megfigyelés szerint ugyanis ezen a napon szakad meg a búza töve. Idén Péter és Pál napján már javában arattak a gazdálkodók, van olyan termés, aminek a betakarítása már be is fejeződött.

Valóban korábban kezdődött az aratás, az őszi árpával

 – erősítette meg információinkat Taskó József, az agrárkamara vármegyei elnöke.

Az őszi árpa a vármegyénkben már teljes mértékben be van takarítva. Elkezdődött a repce és a búza aratása is, bár az elmúlt napok csapadékos időjárása ezt megakasztotta, de látva az időjárás-előrejelzést, ez fel fog gyorsulni

 – tájékoztatott az elnök. 

Aratónap Besenyőtelken-6457
Ilyet már nem nagyon látni...
Fotó: Márkus Attila

Nagyságrendileg a búza húsz százaléka, a repcének pedig negyven százaléka lehet betakarítva vármegyénkben, informálta portálunkat Taskó József. 

Megfelelő mennyiség várható

A terméssel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy a mennyiség előreláthatólag megfelelő, erős közepes termésre számítanak. Pontos összegzést csak az aratások végén, a falugazdászoktól kapott pontos adatok ismeretében lehet készíteni. A minőséggel kapcsolatban ismertette, hogy talán gyengébb lesz a szokottnál. Kérdésünkre, hogy ezt mi okozhatja, kifejtette:

A változatos időjárás nem feltétlenül kedvez a növénytermesztésnek, se a csapadékmentes, sem a túl csapadékos időjárás nem előnyös. Emellett a gazdálkodóknak az elmúlt időszak pénzszűke azt hozta, hogy nem tudnak annyi tápanyagot utánapótolni, ami szükséges. Műtrágya, növényvédő szer és lombtrágya, ez is befolyásolja a betakarított növények minőségét.

Két-három héttel előrébb jár a termés

A Szaniszló család tulajdonában álló Agroszan Bt. a 2000-es évek elejétől foglalkozik többek között növénytermesztéssel is Szendrőn és környékén. Szaniszló János a boon.hu kérdésére elmondta:

A határtól 20-25 kilométerre vannak termőföldjeink. Normál körülmények között július közepén szoktuk kezdeni a búza aratását. Idén már két-három héttel hamarabb, a múlt héten elkezdtük. Csak azért nem végeztünk, mert három napon keresztül jelentős mennyiségű csapadék esett. Ha ez nem lett volna, már készen lennénk a búza aratásával.

Az eddig betakarított terméssel kapcsolatban az nyilatkozta, hogy jó termésmennyiségnek számít. Hozzátette –megerősítve Taskó József szavait –  hogy nekik idén nem volt őszi árpa, de akinek igen, annak az aratásával már végeztek is, szintén hetekkel korábban a szokásosnál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!