Gyűjtés

2024.06.28. 11:30

Aratással együtt kezdődik a Magyarok Kenyere búzagyűjtése

Várják a gabonaadományokat szerte az országban.

Pap Gyula

Péter-Pál napját az aratás kezdeteként tartják számon, de idén már hamarabb elindult a betakarítás

Fotó: Kállai Márton

Péter–Pál napját az aratás kezdeteként tartják számon. 

A népi megfigyelés szerint ugyanis a búza a töve ez idő tájt megszakad, a gazdák szerint ilyenkor válik vágáséretté, tehát kezdődhet az aratás.

Új jelentést hordoz

Ez a dátum az elmúlt évtizedben már új jelentést is hordoz: ezen a napon megnyílnak a Magyarok Kenyerére program búzagyűjtő pontjai, és várják a gabonaadományokat szerte az országban, így Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is. A gazdáknak köszönhetően ez a karitatív kezdeményezés az alig több mint tízéves története során az egyik legszélesebb társadalmi bázison nyugvó jótékonysági programmá vált a Kárpát-medencében. Üzenete futótűzként terjedt el a világ magyarsága körében, a nemzetegyesítés részévé emelve az életet jelentő kenyérben megtestesülő gondoskodást.

A 15 millió szem búza összegyűjtésének fő célja ugyanis a gyermekintézmények és a kisgyermekes rászoruló családok támogatása. Az adakozásban pedig a vármegyénk gazdálkodói élen járnak, hiszen évek óta az egyik legtöbb gabonafelajánlás innen érkezik. Így több mint 20 alapítványt és egyesületet tudnak segíteni azzal, hogy jelentős arányban járulnak hozzá éves lisztszükségletükhöz.

A vármegye hat pontján

A programban résztvevő gyermekétkeztető és családsegítő intézmények szempontjából fontos a felajánlott gabona mennyiség, hiszen a belőle őrölt lisztet nekik adományozzuk tovább. Mi mégis annak tudunk igazán örülni, ha a kenyérre való gabonát minél többen adjuk össze, tehát minél több gazdálkodó csatlakozik a kezdeményezéshez, megtapasztalva az adományozás és összefogás szívmelengető érzését.

 – mondta el Taskó József, a programot szervező NAK és MAGOSZ vármegyei elnöke. 

A vármegye hat pontján várják a búzaadományokat a gyűjtőpontok: Szerencsen, Szendrőben, Mezőkövesden, Mezőcsáton, Hercegkúton és Mérán.

Idén a munkakezdés a korán érkező nyárelő miatt megelőzte a hagyományosnak mondhatót: azokon a területeken, ahol az elmúlt hetek és napok csapadékos időjárása és a belvíz nem akadályozta, ott a kombájnok már megkezdték a búza betakarítását. Ezzel egy időben a nagyobb integrátorok is elindították a felvásárlást. Az árak a termelési költségekhez viszonyítva alacsonyak. Az aratási időszakban a közúti közlekedés szereplőinek megértését és türelmét is kérik a gazdálkodók; legfőképp azokon az útszakaszokon, ahol más lehetőség hiányában a fő-és mellék utakat kell igénybe venniük annak érdekében, hogy a legalapvetőbb élelmiszer, a kenyérgabona a földekről a tárolókba vagy malmokba, majd a fogyasztókhoz juthasson.

„Magyarok Kenyere” sül Szendrőben is

Háztartásvezetésre, gazdasszonyképzésre, sütésre-főzésre, a kamrában található alapanyagok felhasználhatóságára tanítják meg a nehéz sorsú édesanyákat a Bódva parti kis város, Szendrő Családsegítő Központjának munkatársai. A programban részt vevő fiatalasszonyok pitét, kenyérlángost, cipót sütnek. A finomságokra pedig gyermekeiket hívták meg, akik egymás vidám társaságában, közösen, egy asztalhoz ülve költik el a még meleg, friss ételeket alkalomról alkalomra. Az asszonyok megtanulták a kovászkészítést, a dagasztást és a sütési technikákat. 

A tanult receptek alapján, a kapott lisztből már otthonaikban is el tudják készíteni a mindennapi kenyeret. A „háziasszony képzésre” a Magyarok Kenyere program által évről évre felajánlott lisztet használják, amelyből jut a helyi tanodás gyerekeknek is. Kenyérlángos, "zsíros deszka" kerül a tányérjukra, mielőtt hazaindulnak. De a családsegítők a kapott lisztből elkülönítettek arra az esetre is, ha valamelyik helyi család megszorul: krízisidőszakban ők vihetnek haza a gazdák adományából.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!