Szállás

2023.02.14. 17:30

Már a húsvéti hosszú hétvégére foglalják a szállást a magyarok

Szeretik magukat kényeztetni az útra kelők – minden harmadik szállásfoglalás uticélja valamilyen wellness.

ÉM

Miskolctapolca Barlangfürdő.

Fotó: Ádám János

A Szallas.hu múlt évet összegző adatai alapján bár néhány százalékkal nőtt a külföldi foglalások aránya 2021-hez képest, továbbra is a belföld tarolt: a foglalások 95 százaléka valamely hazai településre szólt – derült ki a portál összegzéséből. 

Az egy- és kétéjszakás utazások bizonyultak a legkelendőbbnek. A belföldi foglalások mennyisége 34 százalékkal emelkedett 2021-hez képest, a bruttó szobaár bevétel pedig 41 százalékkal nőtt. 

Tovább erősödött a wellness iránti kereslet, minden harmadik foglalás wellness-szálláshelyre szólt. 

A vendégek harmada hotelt, negyede apartmant, ötöde vendégházat, 15 százaléka panziót választott, további 5 százalék pedig egyéb szállástípus mellett tette le a voksát.

Némileg nagyobb arányban részesültek ugyan a hotelek a foglalásokból, a panziók pedig valamivel kisebb szeletet hasítottak ki 2021-hez képest, de összességében a 2021-es évvel közel azonos arányú volt a foglalások eloszlása szállástípusonként

– mondta Kelemen Lili, a cég sajtószóvivője.

Az előszeretettel választott települések ranglistáját a főváros vezeti. Budapestet Siófok, Eger, Hajdúszoboszló és Szeged követi. Pécs, Gyula, Hévíz, Balatonfüred és Zalakaros sorakoznak az élmezőny mögött. 

Éves viszonylatban a Balaton sikere töretlen, a foglalások ötöde a térségébe szólt. 

Észak-Magyarországot a foglalások 17, Nyugat-Dunántúlt 12 százaléka érinti. 

Budapest és vonzáskörzete, illetve a Dél-Alföld is 10 százalék felett részesült a foglalások arányából. 

A hazai turisztikai attrakciók közül jellemzően a fürdők, várak és kastélyok voltak a legnépszerűbbek tavaly. A fürdők miatt tömegek látogattak el Hajdúszoboszlóra, Zalakarosra, Sárvárra és Miskolctapolcára

Bár még korai jóslatokba bocsátkozni, az idei előfoglalási kampányok eredményei is biztatóak – tudatta a sajtószóvivő. Hozzátette: a húsvéti hosszú hétvégére – április 7-től 11-ig tartó időszakról van szó –  időarányosan a tavalyihoz képest 58 százalékkal több foglalást tettek meg belföldre eddig.

Top 10 belföldi turisztikai attrakció:

  • Gyulai Várfürdő
  • Egri vár
  • Hungarospa Hajdúszoboszló
  • Zalakarosi Fürdő
  • Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
  • Nyíregyházi Állatpark
  • Gyulai vár
  • Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
  • Miskolctapolca Barlangfürdő

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!