Itt a jövő

2023.02.11. 14:00

Fullelektromos kamion jár Tiszaújvárosban

Az elektromos hajtás nem csak a környezetet védi, hanem jelentősen csökkenti költségeket is.

ÉM

Így néz ki a Mol Petrolkémia elektromos hajtású kamionja

A Mol üzembe helyezte első teljesen elektromos meghajtású kamionját Tiszaújvárosban, mely környezetbarát és költséghatékony módon képes árumozgatásra. A zéró emissziójú jármű a tervek szerint a Mol Petrolkémia területén a polimer termékek kapun belüli „zöld” szállítását fogja végezni, leváltva a jelenleg használt dízel vontatót. 

Az e-kamion és a hozzá tartozó elektromos töltő beszerzését tavaly rendelték meg a DAF hollandiai gyárából, és 7 hónap múlva gördült be a gyár kapuján. Számítások szerint a széndioxid-kibocsátás megtakarítás évente 47 kilogram, mialatt 24 ezer kilométert tesz meg és mintegy százezer tonna polimer termék szállítását teszi lehetővé.

Gazdaságosabb, mint a dízel 

Az elektromos hajtás nem csak a környezetet védi, hanem jelentősen csökkenti költségeket is. A jármű kiválasztásánál három érv szólt az akkumulátoros meghajtás mellett: a kapun belüli rövid anyagmozgatási és üzemeltetési idők, a töltőpontra való visszatérés biztosítottsága, valamint a regeneratív fékezéssel jól működő gyakori megállások és indítások.  

A várakozások szerint a rövidebb telephelyi szállítások esetén az elektromos meghajtás gazdaságosabb lesz, mint a dízel. Az e-kamion lehetővé teszi a Mol számára, hogy értékes tapasztalatokra tegyen szert az elektromos teherautó üzemeltetésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!