Mezőgazdaság

2023.02.05. 12:00

A növények nem élvezik a meleg telet, de majd most...

A tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat.

A növények szeretik, ha télen hideg van

Fotó: shutterstock, rsooll

Az elmúlt 90 nap országszerte jóval csapadékosabb volt a sokéves átlagnál. A talajok felső egy méteres rétege telített állapotban van, a bő egy hetes csapadékszünet időt adott a víz mélyebb rétegekbe való szivárgására. Eddig a télen számottevő talajfagy nem alakult ki, néhány kevésbé felhős éjszakán tudott megfagyni a talaj fölső néhány centiméteres rétege, legalább is eddig, írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) . Február következő napjaiban ugyanis tartósabb fagy várható, a -12 fok sem kizárt.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. A tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkultak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A mogyoró virágzása már az északkeleti országrészben is tart.

A folytatásban tehát erős lehűlés érkezik: a tél eddigi leghidegebb periódusa, ekkor már számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti - fogalmaz az elemzés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!