Új távlatok nyílnak

2022.12.03. 11:00

Szlovák itallapokra kerülhetnek a hegyaljai borok

Kassa és Szerencs turisztikai, vendéglátó és borászati együttműködésben érdekelt. A projektet Szerencsen összegezték.

SFL

Fotó: Shutterstock

A keleti, szlovák-magyar határ-menti régióban található két város, Kassa és Szerencs turisztikai, vendéglátó és borászati szereplőinek partnerkapcsolatban való összekapcsolását, valamint a partnerek közötti tapasztalatcserét tűzte ki célul a projekt, amelynek összegzését Szerencsen tartották a napokban. A két város szinte azonos természeti és társadalmi környezettel rendelkezik, így ideális volt az együttműködés kialakítása mindkét fél számára.

A kassai vendégek és szerencsi vendéglátóik
Fotós: SFL

Nyiri Tibor Szerencs polgármestere elmondta: a szerencsi és a kassai partnerek, a projektben részt vett borászatok számára ajándékokkal kedveskedtek. A szlovák partner által készített „Ízek kártyája” egy csokorba foglalja a projektben részt vett borászatok borait, hogy a határon átnyúló érdeklődők és látogatók a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban ki tudják választani a saját ízlésüknek megfelelő borokat kóstolás, később vásárlás céljából. A szerencsi partner imázs-filmekkel kedveskedett, amelyek adathordozó eszközökön kerültek a megjelentekhez. Az imázs-filmek a határon átnyúló piac érdeklődésének felkeltésében, és a helyi termékek és szolgáltatások szélesebb körben való megismerésében segítenek.

Hoszú távra terveznek

Az eseményen Kun Dávid a „Borkóstolás határok nélkül” elnevezésű rendezvénysorozat projektmenedzsere is köszöntötte a megjelent vendégeket megjegyezve: a két város közötti együttműködés a Via Carpatia Európai Területi programiroda támogatásával valósult meg. A programsorozat két szerencsi és két szlovák rendezvényből állt, amelynek vezető partnere a Kassa vonzáskörzetébe tartozó Nemzetközi Konyak Szövetség (Cognac Embassy) volt. Fő célkitűzésként jelölték meg, hogy Kassa és Szerencs borászatai, turizmus-vendéglátás szereplői között olyan kommunikáció és együttműködés induljon el, amelynek eredményeképpen lehetőséget kapnak a határon átnyúló gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztésére, hosszútávon.

Sadko Mitnyik, a kassai székhelyű Konyak Nagykövetség (Cognac Embassy) tulajdonosa, a Kassa vonzáskörzetébe tartozó borászatok képviseletében elmondta, hogy a további perspektivikus céljaik vannak a szerencsi borászatokkal történő együttműködésben. Szeretnék megtenni a tokaj-hegyaljai borászatok érdekeinek érvényesítésében mindazt, amit a konyak népszerűsítése, és megismertetése érdekében tettek. A tulajdonos elmondta, eddig 150 konyak családot vittek sikeresen piacra, és szeretnék, ha minél több Tokaj-hegyaljai borászatot is sikerülne a nagy piacra juttatni. A tulajdonos hozzátette, csak Kassa központjában és annak közelében 400 étterem és bár található, amelyek itallapjain - tapasztalata szerint - sajnos egyetlen hegyaljai bor sem szerepel, ezen szeretnének változtatni.

Az eseményen közös konklúzióként elhangzott, hogy a szlovák-magyar régiókban a borászatok megismerték egymást, a kapcsolatok továbbfejlesztése, valamint a piaci lehetőségek feltérképezése mellett a borok szlovák és magyar éttermekbe történő megjelenése is folyamatban van. Hamarosan visszajelzés várható a borok itallapokon történő megjelenésére vonatkozóan. A workshopok alkalmával kialakított kapcsolatrendszerek hosszútávú, időtlen együttműködés alapját szolgálják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!