Útinapló

2022.11.26. 13:00

Vébé után olimpiát szeretnének

Afrika az Öböl-menti Katart követve a térség úttörő szerepére vágyik.

KT

A fokvárosi vébé-stadion az öbölből is impozáns látványt nyújt

Fotó: KT

A fekete kontinens rohamléptékben halad előre, persze infrastrukturális lemaradásának leküzdéséhez még évtizedekre lesz szüksége. A sport egyfajta szeizmográf: jelzi a haladási irányt, a fejlődés lépcsőfokát. Marokkó annak idején már jelentkezett a labdarúgó világbajnokság rendezésére, a nagy eseményt végül 2010-re először a Dél-Afrikai Köztársaság nyerte el.

Mandela is ott volt

Olimpiát még soha nem tartottak az egyre népesebb földrészen, az ötkarikás viadal házigazda szerepkörére a szenegáli Dakarnak, az egyiptomi Kairónak, a kenyai Nairobinak, a dél-afrikai Johannesburgnak, vagy Cape Town városának van esélye 2036-ban, hiszen a NOB 2032-ig már kiosztotta a lapokat. Schmitt Pál szerint a ‚36-os időpont is korai, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja ugyanis úgy látja, hogy Afrika hátrányának ledolgozása további ciklusokat vesz majd igénybe.

Ez a jövő, a múlt felidézése azonban igencsak aktuális. Katarban zajlik a 22. labdarúgó világbajnokság, a hárommal korábbinak, azaz a 19. Mundialnak – falakat áttörve –, a faji megkülönböztetést maga mögött hagyó Dél-afrikai Köztársaság adott otthont. Akkor még élt és a vébén meg is jelent az a Nelson Mandela, aki a hazánktól tizenháromszor nagyobb ország első feketebőrű elnöke lett és apartheidellenes aktivistaként Nobel-békedíjat kapott. A tizenkét évvel ezelőtti tornának magyar vonatkozása is volt: az egyik elődöntőt, a Durbanban tartott Spanyolország – Németország mérkőzést Kassai Viktor vezette.

Fokváros tengerparti negyedében található a máig rendkívül korszerű világbajnoki stadion, amely napjainkban nem csupán labdarúgó mérkőzéseknek ad otthont, helyszíne a kiemelkedő amerikai futball- és a rögbi csatáknak is. Könnyű megközelíteni, hiszen az ottaniak az olaszok után szabadon vallják: minden út a stadionba vezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!